Venhuizen K 660
Dorpsweg 106, 1697 KE te Schellinkhout

Inleiding

Rond 1850 gebouwd vrijstaand houten WOONHUIS. Het pand ligt, schuin op de weg geplaatst, aan de westzijde van de Dorpsweg, op de hoek met de Westermeeweg.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond gebouwd houten woonhuis van één bouwlaag onder langgerekt zadeldak. Aan de achterzijde (W) bezit de woning over vrijwel de gehele breedte een bakstenen aankapping. Zowel het zadeldak als de aankapping zijn gedekt met grijze Hollandse pannen. Het woonhuis is opgetrokken uit grijs geverfde rabatdelen, welke zijn geplaatst op een gecementeerde bakstenen plint. De voorgevel (O) is a-symmetrisch van opzet met rechts van het midden de voordeur. Deze houten voordeur met bovenlicht is rijk gedecoreerd met onder meer ijzeren leeuwornamenten. Links van de voordeur bevinden zich drie houten schuifvensters, rechts van de deur zijn twee houten schuifvensters geplaatst. Alle schuifvensters bevatten in oorsprong houten draaibare vensterblinden. Bovenlangs de voorgevel loopt een houten geprofileerde gootlijst. Recht boven de voordeur bevindt zich een houten dakkapel, rijk versierd met onder meer gesneden houten wangen en een gesneden houten sierlijst. De door een overstekend met zink bekleed zadeldak afgedekte dakkapel bezit een vierruits houten schuifvenster.

De zuidelijke zijgevel heeft een houten topgevel van verticale delen. Tussen de topgevel en de begane grond loopt, in het verlengde van de gootlijst langs de voorgevel, een geprofileerde houten cordonlijst. Langs de topgevel bevinden zich houten windveren en een houten makelaar in de top. Op de begane grond van de zuidelijke zijgevel bevinden zich twee houten schuifvensters met dubbele houten draaibare vensterblinden. Links van deze vensters bevindt zich, ter hoogte van de aankapping, een enkel houten draaivenster. In de geveltop is een vierruits houten schuifvenster geplaatst.

De achtergevel (W) bestaat voor het grootste deel uit de bakstenen wand van de aankapping. In deze bakstenen achterwand bevinden zich onder meer een tweetal horizontaal in tweeën gedeelde houten deuren en een tweetal gedeelde houten vensters. In de noordwesthoek van de achtergevel, waar de aankapping niet doorloopt, is de achtergevel afgedicht met platen (niet-oorspronkelijk).

De noordelijke zijgevel is op de begane grond ook dichtgezet met niet-oorspronkelijke platen. De topgevel in deze gevelzijde is bekleed met verticale houten delen en bezit, evenals de zuidgevel, houten windveren en een houten makelaar in top. In deze topgevel bevindt zich een houten venster met ter weerszijden houten luiken.

In het interieur van het woonhuis bevinden zich onder meer nog oorspronkelijke houten gevelwanden.

MotiveringHet woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een houten woonhuis op het platteland.