Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508442
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
8957/22
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Drechterland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Schellinkhout
X-Y coördinaat: 
137107 - 516591

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende STOLPBOERDERIJ, van het afgeleide Westfriese type. De boerderij ligt aan de westzijde van de Dorpsweg, vooruitgeschoven in een bocht van de weg.

Omschrijving

Op vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij welke wordt gedekt door een schilddak (stolpdak) bekleed met zwarte Hollandse pannen. In het zuidelijk dakschild van de boerderij bevindt zich de schoorsteen.

De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant. Aan de oost- en zuidzijde van het vierkant bevinden zich de woonvertrekken. Aan de westzijde van het vierkant ligt de koestal en aan de noordzijde van het vierkant bevindt zich de dars. De dars en de koestal staan in de plattegrond haaks op elkaar (afgeleid Westfries type).

De boerderij is opgetrokken in rode baksteen en staat, met uitzondering van de zuidgevel, op een gecementeerde bakstenen plint.

In de voorgevel (O) bevindt zich rechts de darsdeur. Deze enigszins teruggelegen darsdeur bestaat uit een dubbele openslaande houten deur met onderverdeeld, lang bovenlicht ter verlichting van de dars. De voorgevel links van de darsdeur is symmetrisch van opzet en wordt bovenlangs afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst. Op de hoeken van de gevel en ter weerszijden van de voordeur in het midden van de gevel, bevinden zich lisenen. De in het midden van de voorgevel geplaatste houten voordeur is versierd met een gietijzeren sierrooster. Boven de voordeur is, boven de houten kroonlijst, een bakstenen dakkapel onder ingestoken zadeldak met overstek geplaatst. Het ingestoken zadeldak is bekleed met zwarte Hollandse pannen. De bakstenen dakkapel bevat een zesruits houten schuifvenster met gebogen bovendorpel. In het muurwerk ter weerszijden van dit venster zijn lisenen aangebracht. De dakrand van de dakkapel is versierd met een rijk gesneden houten sierlijst. Ter linker- en ter rechterzijde van de voordeur bevinden zich elk twee gekoppelde zesruits houten schuifvensters met gebogen bovendorpels.

De zuidelijke zijgevel bezit drie niet-oorspronkelijke vensterpartijen met onder meer een dubbel draaivenster en in tweeën gedeelde vensters met uitklapbare bovenlichten. Links hiervan bevindt zich een houten deur.

De achtergevel (W), waarachter zich de koestal bevindt, is voorzien van zeven halfronde ijzeren koestalramen. Links in de achtergevel (noord) bevindt zich een houten deur.

De noordelijke zijgevel (de darswand) is blind met uitzondering van een deuropening rechts van het midden. Deze gevelzijde is voorzien van ijzeren muurankers.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als zijnde een karakteristiek uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterend en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst, welke specifiek is voor West-Friesland. Tevens heeft het object een ensemblewaarde met het omliggende land en de omliggende bebouwing in het als structuur fraai bewaard gebleven dorp Schellinkhout.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsweg981697 KESchellinkhout

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VENHUIZENK659

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751899globaalvervaardiging