508460 - Rijkswerf Willemsoord
Den Helder D 6277
Den Helder D 6323
Den Helder D 6327
Den Helder, Willemsoord, Weststraat, Rijkswerf Willemsoord

Inleiding

Tussen 1812 en 1823 aangelegd NAT DOK, in 1857 aan de noordzijde met 30 meter verlengd. Het natte dok is gesitueerd in het midden van het complex Rijkswerf Willemsoord. In feite is de Rijkswerf om het natte dok aangelegd. In 1857 werden de rijzen kaden vervangen door bazalten kademuren langs de boorden.

N.B. Nadien werden vele kaden vervangen door stalen damwanden. De boorden zijn tegenwoordig (1995) van gewapend beton met ijzeren stootranden.

Omschrijving

NAT DOK met rechthoekig grondplan met een breedte (oost-west) van circa 135 meter en een lengte (noord-zuid) van circa 325 meter. Het natte dok is gesitueerd in het midden van de werf. In feite is de werf rondom het natte dok aangelegd. De noordelijke hoeken van het natte dok zijn afgerond. De diepte van het natte dok was oorspronkelijk circa 8 meter.

Waardering

Het dok is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het object van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd nat dok.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven Nat dok

vergroot in 1857