Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508473
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Gebouw I (object D)
Complexnummer: 
508460 - Rijkswerf Willemsoord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1998
Kadaster deel/nr: 
8982/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Den Helder
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Den Helder
X-Y coördinaat: 
113451 - 553101

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de eerste bouwfase (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw is gesitueerd in de noord-westhoek van het complex Rijkswerf Willemsoord en vormt samen met de drie gebouwen met de nrs. 29, 52 en 60 (de objecten F,G en H), die dezelfde afmetingen en vorm hebben, de vier kerndelen van de westelijke gevelwand van de Rijkswerf.

N.B. In de 20ste eeuw kwam de loods in gebruik ten behoeve van de bouwkundige dienst, reprografie en centraal gereedschapmagazijn. Tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog is het dak door bominslag volledig vernield. Na de oorlog werd het hele dak vernieuwd, waarbij de oorspronkelijke dakkapellen werden vervangen door daklichten.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde loods, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat. De kapconstructie bestond in oorsprong uit een eenvoudige gordingenkap met geschoorde spanten en twee hanebalken boven elkaar. De loods is circa 125 meter lang en 15 meter breed. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, boven een hardstenen plint. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst.

De langsgevels (oost en west) worden geleed door vele vensterassen, waarvan de meeste een houten rondboogvenster bevatten. Deze vensters bestaan uit een rechthoekig twaalfruits venster met verbrede middenstijl en een rondboogvormig bovenlicht met radiale roedenverdeling. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en worden bekroond door een strek met hardstenen sluitsteen met diamantkop. De oorspronkelijke hoofdingangen van het gebouw zijn herkenbaar aan de rondbogen van hardstenen blokken. De overige oorspronkelijke ingangen zijn herkenbaar aan de dikke draagbalk onder het rondboogvormig bovenlicht. Sommige vensters zijn in de loop der tijd dichtgemetseld of vervangen door een extra ingang.

De zuidelijke kopgevel is twee vensterassen breed en bevat op beide assen een houten rondboogvenster. Boven de gootlijst is één dakkapel aangebracht onder een ingestoken schilddak. De dakkapel heeft twee paneeldeuren en een hijsbalk.

Aan de noordgevel is het in 1862 gebouwde woonhuis voor de officier van politie vastgebouwd (zie objectbeschrijving object E, objectcode NH-HELDR-269).

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel basisonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het pand van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd magazijn/werkplaats. Door de ligging aan de westrand van het Rijkswerfterrein heeft het pand, samen met de woning voor de officier van politie en de gebouwen met de nrs. 28, 29, 47, 52 en 60, beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de westzijde.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Den HelderWillemsoord, Weststraat, Rijkswerf Willemsoord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagMagazijn
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagLoods

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Den HelderD5844

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Elementen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18121823globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Valk, I. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur

Vermoedelijk