Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508474
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Woonhuis Officieren (object E)
Complexnummer: 
508460 - Rijkswerf Willemsoord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1998
Kadaster deel/nr: 
8982/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Den Helder
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Den Helder
X-Y coördinaat: 
113458 - 553172

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoofdgracht. Het woonhuis is gesitueerd in de meest noordwestelijk gelegen hoek van het complex Rijkswerf Willemsoord.

N.B In de 20ste eeuw kwam het gebouw in gebruik bij de bouwkundige dienst.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak, gedekt met Oegstgeester pannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat. De houten kapconstructie, een hangende kap met enkelvoudig hangwerk, en het dakbeschot van verticale planken zijn nog aanwezig. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. In de lange dakschilden (west- en oostzijde) is in het midden, juist boven de gootlijst, een dakkapel aangebracht. De houten dakkapel aan de oostzijde onder ingestoken zadeldak heeft een dubbel houten draaivenster met zesruits bovenlicht en wordt bekroond door een fronton. De dakkapel in de westzijde is eenvoudiger.

De noordelijke kopgevel was de oorspronkelijke voorgevel van het woonhuis en heeft een breedte van vijf vensterassen en is symmetrisch van opzet. De middelste as bevat de voordeur, bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht met ijzeren levensboom daarin. De voordeur is bereikbaar via een hardstenen stoeptrede. De deuromlijsting wordt gevormd door een houten architraaf met sterk geprofileerde kroonlijst. De overige vier vensterassen bevatten een ijzeren achtruits venster in houten sponningen en kozijnen. De vensters hebben houten lekdorpels.

De oostgevel heeft vier vensterassen, waarvan er drie een achtruits venster bevatten en één (de meest noordelijk gelegen as) een eenvoudige dubbele glazen paneeldeur met bovenlicht.

De westgevel bevat twee oorspronkelijke vensterassen, waarvan er één een paneeldeur met bovenlicht bevat en de ander een achtruits venster.

De zuidgevel is het woonhuis is vastgebouwd aan de noordgevel van gebouw 1 (zie objectbeschrijving object D, objectcode NH-HELDR-268).

Het interieur is nog gedeeltelijk intact. Zo zijn ondermeer nog aanwezig: de regenkelder, op de begane grond een kamer met het oorspronkelijke stucplafond en een roodmarmeren schouw en op zolder een zogeheten 'meidenkamer' met bedstede.

Waardering

Het woonhuis van de officier van politie is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het beschreven complex Rijkswerf Willemsoord (zie complexwaardering). Daarnaast is het pand van belang uit architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd woonhuis met een hangende kapconstructie. Door de ligging aan de westrand van het Rijkswerfterrein heeft het pand, samen met de gebouwen met de nrs. 1, 28, 29, 47, 52 en 60, beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de westzijde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdgracht11781 AADen Helder

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Den HelderD5844

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18621862exactvervaardiging