Barchemseweg 1, 7241 JA te Lochem
Barchemseweg 3, 7241 JA te Lochem

KOETSHUIS

Voormalig koetshuis, nu verbouwd tot dubbele woning. Pand op rechthoekige plattegrond, gepleisterde gevels met sobere versiering ( frieslijst, vensteromlijsting), door penanten geleed. Eén bouwlaag onder met pannen gedekt schilddak. Eenvoudige goot op klossen. De raam- en deuropeningen hebben een gebogen strek, schuifvensters en zijn voorzien van luiken. Het interieur is gewijzigd. Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarde als een gaaf bewaard gebleven koetshuis (exterieur) bij een landhuis uit de 18e eeuw. Het pand heeft, mede in relatie tot de oranjerie een hoge waarde voor het ensemble van Huis Java.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.