Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508534
Complexnummer
508532 - St. Augustinus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82950/174
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam AL 7015
Nieuwendammerdijk 225, 1025 LK te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1888-1889 naar ontwerp van A. Tepe aan de westzijde van de St. Augustinuskerk gebouwde pastorie.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in donkerbruine baksteen opgetrokken, oostelijk door een uit een bouwlaag bestaand volume met de kerk verbonden, pastorie bestaande uit een begane grond en een kapverdieping onder een zadeldak met shingles. De beide korte zijden van het pand zijn voorzien van een trapgevel waarin een venster. De treden van de trapgevel zijn voorzien van natuurstenen dekplaten. De voorgevel bestaat uit drie traveeën. De middelste, de ingangstravee, bestaat uit een uit twee bouwlagen opgetrokken risaliet en is voorzien van een trapgevel en een steekkap met shingles. De topgevel is verder voorzien twee lancetvormige spaarnissen aan weerszijden van een zesruits schuifvenster in spitsboogvormig spaarveld met gemetselde toptracering. Boven de eikenhouten paneeldeur met gedeeld bovenlicht een rondboogvormige blindnis met siermetselwerk. In de twee buitenste traveeën elk twee gekoppelde vensters met zesruits roedenverdeling en glas-in-lood bovenlichten onder een rondboogvormige blindnis met siermetselwerk. Het teruggerooide, oostelijk gelegen en met de kerk verbonden bouwvolume is aan de dijkzijde voorzien van een kruisvenster.

De beide trapgevels aan de kopse zijden worden bekroond door een overhoekse pijler. De pastorie wordt aan de dijkzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk op een bakstenen muur met ezelsrug.

Interieur.

In de gang beschilderde vloertegels. In de pastoorskamer schouw met peerkraal waarin tegels met 'biblia pauperum'-afbeeldingen, links betreffende het Oude Testament en rechts betreffende het Nieuwe Testament. Cassetteplafond met moer- en kinderbalken in het zicht. Originele uit hout gesneden kast.

Vestibuledeur met geëtst glas.

In souterrain originele wijnkelder met nissen.

Waardering

Naar ontwerp van A. Tepe in 1888-1889 gebouwde pastorie met bijbehorende interieuronderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het kerkelijk complex St. Augustinus.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508532. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Tepe, A. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur