Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508537
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
14809/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
124579 - 489347

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

In 1912-1913 uitgevoerd en geheel vrijstaand WOONHUIS aan de Nieuwendammerdijk. Ontworpen in augustus 1912 te Utrecht door de architect J.C. Mentink als dokterswoning in het voormalige dorp Nieuwendam. Gebouwd in een historiserende stijl. Aan de noordzijde van het perceel een afzonderlijk walhuis, onder meer voor de opslag van brandstof.

Omschrijving

Op een samengesteld grondplan ontworpen geheel vrijstaande voormalige dokterswoning, gemetseld in Vlaams verband, met een souterrain, bel-étage en een kapverdieping onder afgeknot en overstekend tentdak en aan de NO-zijde een ingestoken zadeldak. De diverse dakschilden zijn gedekt met blauwgrijze leien in Maasdekking.

Bij de afgeschuinde ZO-hoek is de kap afgewolfd. Op de vier hoeken gemetselde schoorstenen met uitkraging en schoorsteenborden met piron. Tussen de schoorstenen een houten hekwerk. Op het zuidelijke dakschild twee dakkapellen met elk een stel dubbele zesruits stolpramen en verdeeld bovenlicht onder segmentvormige en geprofileerde lijst; aan de zijkanten rechte lijst. De zijwanden van deze dakkapellen zijn bekleed met leien/shingles. Ook aan de west- en aan de noordzijde een dergelijke dakkapel. De geprofileerde gootlijst op klossen is rondom doorgezet. De gevels worden afgesloten met een omlopende zandstenen band en bevatten rondom staafankers. De voorgevel aan de Nieuwendammerdijk heeft links van de centrale toegangsdeur een grote driezijdige erker onder afgeknot, overstekend tentdak. In die drie zijden een H-venster met achtruits bovenlicht en glas-in-lood vulling, alle voorzien van persiennes. De houten paneeldeur heeft afgeronde hoeken en een zesruits licht. Eenvoudige hardstenen stoep met vijf treden. Aan de rechterzijde een gemetselde borstwering met natuurstenen hoekblok waarop houten schoorwerk met glas-in-lood vulling ter ondersteuning van het uitstekende erkerdak. Rechts een H-venster met zesruits bovenlicht en persienne. Gemetselde strek. De hoek met de oostgevel is afgeschuind en ook hierin een venster als omschreven; nu met twee smalle persiennesaan weerszijden. Onder in de gevel enkele eenvoudige souterrain-vensters. Voorts baksteenbanden met koppen.

De oostelijke zijgevel bevat links een venster en rechts een driezijdige erker met ojiefvormige topgevel met afgeplatte schilddak. In de schuine zijden een H-venster met negenruits bovenlicht met glas-in-lood vulling. Aan de brede zijde een gekoppeld venster met elk een negenruits draairaam, onder een segmentvormige ontlastingsboog. Op de verdieping een rechtafgesloten balcon met gemetselde pijlers met natuurstenen dekplaat en houten hekwerk met brede stijlen. Enkelvoudige beglaasde balcondeur en zesruits draairaam aan weerszijden. Geveltop in overstek met wapenschild. Links een eenvoudig venster. De westelijke zijgevel bevat eenvoudige praktijk-ingang met kleine gemetselde posten met natuurstenen afsluiting. Verder H-venster met twaalfruits bovenlicht met glas-in-lood vulling en twee eenvoudige vensters.

De achtergevel op het noorden heeft aan de linkerzijde bij de onderste bouwlaag een ruime veranda met gemetselde borstwering met natuurstenen dekplaat. Houten stijlen met schoren dragen het met kroonlijst omgeven platte dak waarop balcon met houten hekwerk op klossen. Rechtsboven ditbalcon een rechthoekige erker met glazen wandvulling tussenregels en stijlen. Kroonlijst met plat dak. Verder venster metdubbel draairaam en bovenlicht met glas-in-lood raamvulling.

Aan de noordzijde een bijbehorend walhuis op rechthoekig grondplan, met gemetselde gevels en met één bouwlaag, onder lessenaarsdak. Eenvoudige houten gevelbeëindiging.

Aan de zuidelijke gevel twee eenvoudige toegangsdeuren.

Waardering.

Voormalige dokterswoning met walhuis van algemeen belang vanwege dearchitectuur- en cultuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de gevarieerde historische dijkbebouwing langs de Nieuwendammerdijk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwendammerdijk3351023 BJNieuwendamAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAL1100

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Mentink, J.C. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur