Amsterdam AR 341
Wijkergouw 6, 1023 NX te Amsterdam

Inleiding

Binnendijks, onderaan het talud van de Schellingwouderdijk, aan de Wijkergouw gelegen en oorspronkelijk uit de 17de-eeuw stammende en in 1835 gerestaureerde ZAALKERK waarvan het huidige aanzicht, volgens de tekst op een ingemetselde steen naast de ingang, dateert van 1866. De kerk is gebouwd in een sobere eclectische stijl in opdracht van de Hervormde Gemeente Amsterdam.

Omschrijving

Witgepleisterde bakstenen zaalkerk op een verspringende natuurstenen plint onder een met donkergrijze pannen gedekt zadeldak met schilden boven het driezijdig gesloten koor.

Frontaal in de voorgevel op een vanaf de grond lopende torenaanzet een klokkentoren met fors overkragende gootlijst waarboven een smalle en achtzijdige met leien gedekte spits met bolvormige bekroning met windhaan en bij de hoeken vier obeliskvormige ornamenten. Klokkenverdieping aan voor- en zijkanten voorzien van twee rondboogvormige galmgaten met schuin geplaatste galmborden. Boven de galmgaten een ronde wijzerplaat met vergulde cijfers en wijzers. Risalerend ingangsportaal onder een met zwarte pannen gedekt zadeldakje met rechthoekige dubbele deur en een driehoekig bovenlicht met roedenverdeling. In de drie traveeën brede voorgevel in elke travee een rondboogvormig venster boven een brede cordonlijst, met zesruits onderverdeling in Andreaskruizen en twee halve en een hele cirkel in bovenlicht. De voorgevel en het entreeportaal hebben eenvoudig geprofileerde windveren. De langszijden zijn drie traveeën diep en van soortgelijke vensters als in de voorgevel voorzien. In de schuine zuidoostelijke travee van de koorsluiting bevindt zich een tweede ingang bereikbaar via een houten trap. In de rechte travee van de koorsluiting een boven het glas-in-lood venster geplaatst blind venster. Zijgevels en koor zijn rondom voorzien van steunberen en muur- en rozetankers. De pleisterlaag is voorzien van een voegimitatie.

De inwendig gepleisterde zaalkerk wordt afgedekt door een tongewelf en bevat een renaissance preekstoel uit 1619 met later voetstuk, kerkbanken, betimmeringen van het orgelfront en koperen kronen.

Waardering

In oorsprong oudere, doch in hoofdzaak 19de-eeuwse zaalkerk met bijbehorende interieuronderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Bovendien van groot belang wegens situationele waarde.

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Onbekend ; Stad Amsterdam