Amsterdam AH 1578
Kometensingel 211, 1033 BE te Amsterdam

Inleiding

Voormalige omstreeks 1924 noordwestelijk in het Tuindorp Oostzaan gesitueerde, in een combinatie van landelijke en eenAmsterdamse School-stijl opgetrokken, LEESZAAL vermoedelijkontworpen door de dienst Publieke Werken in opdracht van degemeente Amsterdam.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond ontworpen houten leeszaal opeen gemetselde, bepleisterde en daarna vervolgens zwartgebeitste plint, bestaande uit een beganegrond eneen kapverdieping onder een aan de binnenkant beschoten enaan de buitenkant fors overkragend rieten schilddak. Op het dakgemetselde nokvorsten, twee gemetselde schoorstenen en aanbeide langszijden gewelfde koekoek; de rietkap is aan beide lange zijden opgelicht boven de erker en aan de korte zijden in het midden ingekort ten behoeve van een horizontale vierruits vensterstrook. De houtenbuitenwanden zijn gepotdekseld. De randen en hoeken van het beschotwerk zijn afgezet metgeprofileerde afdeklatjes. Zowel in de linkerzijgevel,rechterzijgevel als achterzijgevel een driezijdige erker met door roeden horizontaal onderverdeelde vensters. Inde linkerzijgevel (ZO) bevinden zich verder nog drie gekoppelde enhorizontaal onderverdeelde vensterpartijen; in derechterzijgevel (NW) twee gelijksoortige vensterpartijen en twee stel gekoppelde bovenlichten tegen de gevellijst, met gesneden omlijsting. Aan de voorzijde (ZW) door twee bakstenen,gepleisterde en zwart gebeitste muurtjes geflankeerd portiek,met afgeschuinde portiekwanden voorzien van vertikale groeven. Eenvoudig bewerkte houten paneeldeur met een keperboogvormig venster. Boven de portiek een houten lijst en bovenlicht. Aan beide zijden van het portiek een horizontaal licht tegen daklijst met gesneden omlijsting. Delen van het interieur nog in oorspronkelijk staat.

Waardering

In een mengeling van een landelijke en Amsterdamse School-stijl opgetrokken leeszaal met bijbehorend interieur behorend tot het Tuindorp Oostzaan en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van belang wegens situationele waarde en ensemblewaarde door de beeldbepalende ligging aan de Kometensingel.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bibliotheek

Publieke Werken ; Stad Amsterdam