Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508541
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
82951/135
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120952 - 491826

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1925 tot stand gekomen voormalig KANTINE en OPSLAGGEBOUW. Ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst der Publieke Werken. Het plan werd op 11 augustus 1924 door de directeur PW ingediend. Oorspronkelijk deed het gebouwtje dienst als schaft- en bergplaatsgebouw voor de Afdeling Plantsoenen van de gemeente. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School. In oorsprong bevonden zich in het lager gelegen gedeelte een functionele 'luchtruimte' voor planten en gereedschap van de plantsoenendienst, en opslagruimte voor bestratingsmateriaal en een kleikist. Hetschaftlokaal en de toiletten bevonden zich op de verdieping.

In 1992 is het verbouwd tot een tweetal kantoor/werkruimte-units.

Omschrijving

Geheel vrijstaand houten dienstgebouw met één en deels twee sterk horizontaal gelede bouwlagen. Ontworpen op een rechthoekig grondplan. Op het platte dak van het hoger opgetrokken volume eengemetselde schoorsteen. Het lagere volume met de voormalige 'luchtruimte' heeft een flauw hellend schilddak met dekking van bitumen en leislag. De wanden van het lagere deel bestaan geheel uit een houten raster met de vierkante openingen. (In oorsprong zonder glas. Thans zijn de wanden gedicht ten behoeve van de kantoorruimte.) De recente openslaande deuren in de NO-gevel vervangen de grote openslaande toegang tot de vroegere 'luchtruimte'. Aan de ZO-zijde is de zij-ingang voor personen. Toegangsdeur met verdiepte rechthoekige velden en halfronde kolom. Gevels afgesloten met een brede omlopende geknikte lijst, die is ingestoken in het hogere bouwvolume. De wanden van het hogere volume zijn op de begane grond gemetseld. Boven de lijst zijn de wanden gepotdekseldmet 'western red cedar'- delen. De ZO-zijde bevat een toegangsdeur met zesruits venster en met vensters aan weerszijden. Vensters hebben negen-ruits roedenverdeling. Aan de ZW-zijde enkele acht-ruits vensters. Aan de NW-zijde venster in toegangsdeur. Boven de bakstenen gevelseen omlopende en geknikte lijst iets hoger dan bij het lagere volume. De verdieping van het hogere deel heeft in- en uitspringende plat afgedekte kubische bouwvolumes. De wanden zijn alle gepotdekseld en tegenwoordig groen gekleurd. Een aan drie zijden omlopende en wit gekleurde vensterpartij verbindt de samenstellende elementen. Sterkhorizontaal gelede roedenverdeling. Drie vensters per zijde met elk drievoudige roedenverdeling. Overhoeks geplaatstewitte delen met banden overeenkomstig de roedenverdeling.

Naast de brede vensters bevinden zch smalle vensters met twee boven elkaar staande ruiten met V-vormige roedenverdeling. Aan de ZW-zijde vensterpartij met vijf draairamen met zes-ruitsroedenverdeling. De drie samenstellende cubische elementen vande verdieping van het hogere gedeelte worden afgesloten dooreen brede convexe zinken daklijst.

Waardering

Voormalig dienstgebouw van de Plantsoenendienst in Tuindorp Oostzaan in Amsterdamse School-trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege de situationele waarde en ensemblewaarde in relatie met het omringende tuindorp.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOrionplantsoen1A1033 VGTuindorp OostzaanAmsterdam
NeeOrionplantsoen1B1033 VGTuindorp OostzaanAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaKantine

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAH1807A2
AmsterdamAH1807A1

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Publieke Werken ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee