Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508542
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
14809/31
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120921 - 491986

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1924-1925 tot stand gekomen geheel vrijstaand WOONHUIS ontworpen als dokterswoning door de Gemeentelijke Woningdienst in een stijl verwant aan de verstrakte Amsterdamse School, met invloeden van de landelijke bouwtrant.

Omschrijving

Op vrijwel rechthoekig grondplan met driezijdig uitgebouwde erker aan de westzijde en afzonderlijk toegankelijke praktijkruimte aan de oostzijde ontworpen woonhuis met twee bouwlagen onder hoog schilddak met rechtsdekende rode pannen en aangekapt schild aan de oostzijde. Op de nok van het schilddak eenkorte gemetselde schoorsteen. De voormalige dokterswoning is opgetrokken in baksteen, met donker gekleurd trasraam en band ter hoogte van de onderdorpels op de begane grond; de serre en de bovenbouw zijn deels uitgevoerd in hout, op de NW- en ZW-hoek zijn twee hoogoprijzende schoorstenen gemetseld met dekplaat. Het metselwerk van de schoorsteen vormt een eenheid met dat van de gevel. In het midden van de noordgevel de oorspronkelijke toegangsdeur met houten omlijsting met links daarvan een klein toiletraam. Aan de linkerzijde een driedelige houten raampartij met vierkant middenvenster en laag bovenlicht. Aan de rechterzijde een breder venster met gelijke indeling. Op de verdieping een horizontaal beschot van houten delen met daarin een drietal vensters. Links en rechtsvensters met dubbel draairamen, in oorsprong alle met horizontale zesruits verdeling. Centraal een soortgelijk venster zonder roedenverdeling.

Eenvoudige houten gootlijst.

De zuidgevel heeft in houten beschot vier vensters met dubbel draairaam met zesruits horizontale roedenverdeling. Op de begane grond boven het trasraam aan de rechterzijde drie enkelvoudige vensters met bovenlicht. Links een meervoudig geleed venster. De westgevel bevat in het midden een driezijdige houten erker op gemetselde plint en bevat grote vensters met zijlichten en tuindeur en onder plat dak met eenvoudige daklijst. Op de verdieping een rechthoeks balcon met houten borstwering met groen-wit geschilderde delen onder breed overstekende luifel. Het balcon is via dubbele houten deuren bereikbaar. Aan de oostzijde is het dakschild lager doorgetrokken. Rechts van het midden is de toegangspartijnaar de praktijkruimte; links in oorsprong de spreekkamer met behandelkamer, rechts de wachtkamer. Rechts een meervoudig geleed venster met onder andere een toiletraam. Links een venster met drie gelijkvormige eenvoudige ramen. Verder enkele accenten in siermetselwerk.

Waardering

Vrijstaande dokterswoning behorende tot het Tuindorp Oostzaan en als zodanig van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en de typologische waarde. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als onderdeel van een serie bijzondere woningen, waaronder drie gekoppelde herenhuizen voor onderwijzendpersoneel.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKometensingel1871033 BETuindorp OostzaanAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAH2180

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241925exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gemeentelijke Woningdienst ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur