Rijssen G 2647
Enterstraat 118, 7461 CL te Rijssen

Inleiding

In 1880 is de Rooms Katholieke begraafplaats gesticht, kort daarna is het POORTGEBOUW/LIJKENHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitgevoerd in een mengsel van neo-gotiek en Hollandse neo-renaissancestijl. Dit poortgebouw is identiek aan het exemplaar dat in Deventer staat op de in 1869 gestichte R.K. begraafplaats. Tussen het poortgebouw/lijkenhuis en de weg bevinden zich een toegangshek en solitaire bomen; twee kastanjes en een berk.

Omschrijving

Vrijstaand poortgebouw/lijkenhuis op rec hthoekige plattegrond met één bouwlaag. Zadeldak, gedekt met tuiles du nordpannen, met steekkappen boven het centrale poortgedeelte. Trapgevels aan alle dakeinden. Met leien bedekte daklijst. Horizontale gevelgeleding door middel van bakstenen plint, spekbanden van baksteen en waterlijsten. Blinde spitsboog nissen in de gevels aan destraatzijde en in de onderdoorgang. Op de kruising een overhoeks geplaatst hoog klokketorentje met ingezwenkt tentdak (boven inzwenking octogonaal) met leien in maasdekking. Gal mgaten onder topgeveltje met windveren.

Aan de begraafplaats zijde (Z) rechtgesloten deuren onder uitgemetselde spitsbogen met gotische traceringen in de boogvelden. Risalerend poortgedeelte met spitsbogen. Poortdoorgang onder rib-kruisgewelf. In de geveltoppen rechtgesloten vensters onder spitsbogen. Roosvensters in alle boogvelden. Muurankers in siersmeedijzer.

Tussen de straat en het poortgebouw staat een hek met bakstenen muurdammen met ezelsruggen afgedekt.

Poortgebouw/lijkenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als functioneel onderdeel van de Rooms Katholieke begrafenisceremonie.

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gebruikte typologie.

- vanwege de ligging van het gebouw, tussen toegangshek, bomen en de begraafplaats, zichtbaar vanaf de Enterstraat.

- vanwege de gaafheid.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Katholieke begraafplaats