Rijssen G 2027
Bij Oosterhofweg 250, 7461 PV te Rijssen

Inleiding

Dit DAGSANATORIUM is een voormalig zomerhuis van A.H. ter Horst. Hij liet het in 1914 verplaatsen van het buiten Grimberg naar een stuk grond van het landgoed Oosterhof, dat door jonkheer F.A. Coenen beschikbaar was gesteld. Rondom het houten gebouw lagen oorspronkelijk vijf lighallen, het eigenlijke sanatorium complex, aan de voorzijde geopend en op de zon of uit de wind oriënteerbaar. Ter Horst stichtte het sanatorium ten behoeve van fabrieksarbeiders met tuberculose. Minder ernstige of herstellende "borstlijders" konden hier buiten het winterseizoen overdag terecht, zij overnachtten elders. Het gebouw bood op de verdieping woonruimte aan een verpleegster.

Het gebouw is opgetrokken in Zwitserse chaletstijl, in dit verband zeer geëigend als verwijzing naar de gezonde berglucht die eigenlijk ingeademd had moeten worden. Het heeft jaren als duivenkot gediend. Het sanatorium is midden jaren '90 gerestaureerd.

Omschrijving

Het dagsanatorium is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen. Het houtskelet staat op een bakstenen plint onder een zadeldak met overstek, met sierlijk opengewerkte windveren. Het vakwerk is gepotdekseld waarbij stijlen en drempelhouten in het zicht gelaten zijn en met kleur geaccentueerd.

Het telt negen bij vijf vakken. Boven de bakstenen plint is een verticaal schot aangebracht tot aan de onderdorpels van de vensters.

De entreegevel (O) heeft op de begane grond een uitbouw ter breedte van de rechter drie vakken. Deze is vier vakken lang en heeft een afgeknot zadeldak met een bewerkte daklijst. Links van de uitbouw bevindt zich de deur. Op de verdieping een T-venster. Aan de zuidgevel bevindt zich de open veranda. Op de verdieping zijn in vak drie en zeven T-vensters aangebracht. Het tweede vak van rechts heeft een klein eenruits venster. De westgevel heeft op de begane grond een erker, symmetrisch geplaatst ter breedte van drie vakken en één vak diep. Twee vensters zijn centraal geplaatst, waaraan het vakwerk aangepast is, door middel van twee halve vakken. De erker is afgedekt met een schilddak. Op de verdieping een T-venster.

Dagsanatorium van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als sociale voorziening getroffen door de familie Ter Horst voor fabrieksarbeiders en vanwege de geschiedenis van het gebouw.

- vanwege de stijl, typologie en kwaliteit van het ontwerp.

- vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het gebouw.