Rijssen B 9420
Wierdensestraat 114, 7461 BL te Rijssen

Inleiding

Deze VILLA is de enige van drie, gebouwd in opdracht van de familie Ter Horst, die nog in oorspronkelijke staat verkeert en door de familie bewoond wordt. De drie villa's (twee zijn gesloopt) zijn (waren) gelegen direct tegenover het voormalige fabrieksterrein van de familie. De villa met aan het Hollands Classicisme ontleende kenmerken is gebouwd in 1912 naar ontwerp van Van der Goot en Kruisweg.

Omschrijving

De monumentale villa is opgetrokken vanuit een vierkante plattegrond over twee bouwlagen, met een uitbouw aan de oostzijde. Het met geglazuurde hollandse pannen gedekte tentdak is aan de onderzijde concaaf gewelfd, met daardoor een royale overstek. Op de punt van het dak staan twee vierkante schoorstenen. De uitbouw is met een iets lager schilddak afgedekt. Ook hier op de nokpunt een schoorsteen. Op alle hoeken van de gevels zijn gemetselde blokpilasters aangebracht. Rondom het huis is een plint uitgemetseld. Het huis staat op een begroeid talud, waarbij het hoogteverschil door middel van een trap, aan alle vier de zijden overbrugd is.

De entree bevindt zich links in de voorgevel (N), asymmetrisch geplaatst onder een fors bemeten getuide luifel. De dakkapel aan de voorzijde is voorzien van een daklijst met een halfronde uitstulping boven een bolkozijn, met in het boogveld een schelpmotief.

In de westgevel bevinden zich op de begane grond twee erkers. Aan de oostgevel het trappenhuis, in de oksel van de uitbouw en het hoofdvolume. Op de verdieping is dit afgesnoten en geheel uitgevoerd als raampartij met glas- in- lood vensters.

Aan de achterzijde (Z) is over de volle breedte een balkon aangebracht. Dit rust deels op ijzeren kolommen en deels op een serre-achtige uitbouw. De dakkapel is voorzien van een tongewelfje.

Alle gevels zijn voorzien van kruisvensters, op de verdieping twee naast elkaar. Alle vensters zijn behangen met luiken die aan de bovenzijde uitgevoerd zijn als persienne.

De villa ligt op een groot begroeid perceel, waarop enkele oude beuken, linden, eiken, esdoorn, kastanje en berk staan. Een hellende halfronde oprijlaan overbrugt het hoogteverschil tussen het maaiveld en het begane grond niveau van de villa.

Het interieur bevindt zich in nagenoeg oorspronkelijke staat. De detaillering bestaat vooral uit een bewerkte natuurstenen schouw en eenvoudig gedecoreerde plafonds. Op de begane grond is de tussenmuur tussen de twee woonvertrekken verwijderd.

De villa is cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang:

- als woonhuis van een der leden van de familie Ter Horst, gelegen tegenover de thans gesloopte jutefabriek van de familie.

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp.

Kruisweg ; Overijssel