Diepenveenseweg 30, 8121 PN te Olst

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume van twee bouwlagen, in een Eclectische bouwstijl, opgetrokken in rode machinale baksteen op een natuurstenen plint. Het samengestelde dak, waarop enkele dakkapellen, is met leien (Maasdekking) gedekt. De gevels worden beëindigd door een kroonlijst met klossen. Gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vensters; een waterlijst onder de vensters; segmentboogvormige muuropeningen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Overhoeks (NO) geplaatst hoger torenvormig bouwdeel onder een ingesnoerd tentdak, bekroond door een dakruiter met spits. De toren is voorzien van een terugliggend venster onder een kroonlijst die gedragen wordt door gemetselde kolommen; op de eerste en tweede verdieping een venster met daartussen een brede witgepleisterde band.

De oostelijke gevel heeft rechts een hoog opgaand risaliet eindigend in een kroonlijst met opstaande daklijst, waarboven een halsgevel met afgeronde vleugelstukken. Op de begane grond een driezijdige erker met dubbele terrasdeuren en in de beide zijkanten een venster; op de verdieping een venster en in de top een rondboogvormig zoldervenster met hoofdgestel. Rechts van het risaliet een één bouwlaag tellende aanbouw onder plat dak waarin een venster en in de zijgevel een deur.

Links van het risaliet een één bouwlaag hoog ingangsrisaliet. Links daarvan een dubbele terrasdeur en op de verdieping twee vensters. De zuidelijke gevel bevat een venster op de begane grond en de verdieping. De westelijke gevel is voorzien van een kleine houten aanbouw onder een schilddak, steunend op standvinken met korbelen. De wanden zijn met hout ingevuld. Op de begane grond bevindt zich verder een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht en op de verdieping twee vensters.

In de noordelijke gevel twee vensters op de begane grond en de verdieping.

Villa van algemeen architectuurhistorisch belang: