508565 - Heilige Willibrordus
Boskamp 23, 8121 CW te Olst

Omschrijving

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak. De gevels worden geleed door horizontaal lopende gemetselde tanddecoraties en zijn voorzien van muurankers. De voorgevel (Z) heeft rechts een risaliet met trapgevel met ezelsruggen. Deze is door een liseen gedeeld in twee delen met ieder een spitsboogvormig spaarveld; tegen het linker deel staat een serre onder een schilddak. De kozijnen zijn vernieuwd. Rechts van de serre één en op de verdieping twee kruisvensters. In de top twee kleine vensters onder spitsbogen. Het linker geveldeel bevat drie vensters op de begane grond en twee op de verdieping. De rechter (O) zijgevel is door een liseen in tweeën gedeeld; links een spitsboogvormig spaarveld met een venster, rechts op de begane grond en op de verdieping drie vensters. De ter linkerzijde gelegen sacristie vormt de verbinding tussen pastorie en kerk. De voorzijde hiervan wordt afgesloten door een tuitgevel, hierin is verder een dubbele inrijdeur met zij- en bovenlichten geplaatst, in de top een hooiluik. In het linker geveldeel zijn vijf segmentboogvormige vensters geplaatst met glas-in-lood vulling.

Pastorie van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als ontwerp van C.J.Hardeman