508565 - Heilige Willibrordus
Boskamp 25, 8121 CW te Olst

Omschrijving

Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de hoeken van het dwarsschip en de oostelijke zijde van het schip zijn voorzien van fialen. Westelijk een centraal geplaatste toren op vierkante grondslag met op de hoeken fialen. Op de oren een zeskantige opbouw met zes galmgaten en vier wijzerplaten onder een met leien gedekte spits met weerhaan. In de voet van de toren het ingangsrisaliet tussen steunberen. De entree b evindt zich binnen een spitsboog met archivolten, daarboven een spitsboogvenster met vorktracering. Aan weerszijden van de toren zijn in het schip dito vensters geplaatst. Het schip telt vijf door steunberen verdeelde traveeën. De eerste is voorzien van een spitsboogvenster met glas-in-lood vulling, de volgende twee van kleine spitsboogvensters met vorktracering. De vierde travee wordt gevormd door het dwarsschip met spitsboogvensters, de vijfde travee heeft een blinde gevel. In de oksels van het schip en h et dwarsschip een lage aanbouw onder een lessenaardak met dubbele spitsboogvensters tussen steunberen. Aan de oostzijde een vijfzijdige absis met spitsboogvensters tussen steunberen.

In oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer kruisgewelven steunend op fantasiekapitelen die door lisenen gedragen worden. De lisenen eindigen in gemetselde kolommen. Hangend balkon met houten balustrade. De vloer en het bankenplan zijn origineel.

Het orgel dateert van 1836, en is gemaakt door J. Holtgrave.

Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: