Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508579
Complexnummer
508578 - Archem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/80
Kadastrale aanduiding
Ambt-Ommen G 6027
Jhr.van der Wijcklaan 2, 8148 PE te Lemele

Omschrijving

Omschrijving

Monumentaal onderkelderd landhuis over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een iets concaaf gewelfd, afgeknot schilddak, gedekt met geglazuurde Hollandse pannen. Op de vier hoeken van het dak staat een schoorsteen. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst. Boven de zijgevels is één, boven voor- en achtergevel zijn drie dakkapellen geplaatst met gebogen fronton en een negenruits venster. Het pand is voorzien van vijftienruits vensters op de begane grond en twaalfruits vensters op de verdieping. De vensters van de voorgevel zijn behangen met persiennes.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een breed middenrisaliet met op de begane grond de centraal geplaatste ingang achter een natuurstenen trap. De deur heeft een gebogen kalf en bevindt zich binnen een natuurstenen lijst met hoofdgestel. Daarboven een venster in een Neo-Barokke omlijsting met voluten en een cartouche. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond en de verdieping twee vensters. De zuidwestelijke zijgevel heeft ter hoogte van het souterrain drie, op de begane grond twee en op de verdieping drie vensters. De noordoostelijke gevel heeft twee souterrainvensters en een deur die naar een brug over de gracht naar de moestuin leidt. Op de begane grond en de verdieping een smal venster geflankeerd door een groot venster.

In de achtergevel met middenrisaliet bevinden zich ter hoogte van het souterrain vijf vensters. In de gevel zijn verder op de begane grond en de verdieping vijf vensters geplaatst.

Het rijke interieur bevindt zich in een buitengewoon originele staat. Het souterrain herbergt onder andere de keuken met een granieten aanrecht, een pomp en houten keukenkasten. Op de begane grond een ontvangstruimte, de werkkamer en een dubbel woonvertrek, allen voorzien van rijk gedecoreerde houten of marmeren schouwen. Het meest zuidelijk gelegen woonvertrek is voorzien van een in romantische stijl geschilderd behang. Een trap met een gesneden houten leuning leidt naar de verdieping met sobere slaapvertrekken. Op de zolderverdieping is een kleine donkere kamer afgetimmerd.

Waardering

Landhuis van algemeen cultuur- architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als buitenhuis van Jonkheer van der Wyck

- als kenmerkend ontwerp in het oeuvre van de architect A. De Maaker

- vanwege de Um-1800 bouwstijl

- als hoofdonderdeel van het gave ensemble

- vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508578. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Maaker, Andries de ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur