Ambt-Ommen F 4430
Baron van Pallandtlaan 2, 7731 PK te Ommen

Omschrijving

BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder rietgedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Het dak heeft boven het bedrijfsgedeelte een hogere noklijn, hetgeen wordt benadrukt door een gemetselde schoorsteen. Het bedrijfsgedeelte is iets breder dan het woongedeelte.

De gevels van het woongedeelte worden ingedeeld door vensters met kleine roedenverdeling. Op de begane grond twee brede T-vensters met vierruits bovenlicht en kruisroeden in de beide onderramen; ernaast (O) de entree met bovenlicht en mozaïek met keien. In de beide gevelhoeken tenslotte een negenruits venster. Op de zolderverdieping, direkt onder het door zes korbelen ondersteunde beschot drie dito vensters; in de top een klein driehoekig nokvenster. In de zijgevels van het woongedeelte aan de westzijde een schuifvenster met luiken met zandlopermotief. In de oostgevel een tweelichts venster met luiken met zandlopermotief en in een terugliggend gevelvlak een venster van de opkamer onder opgetild dakvlak en een kelderraam daaronder.

De symmetrisch ingedeelde achtergevel van het bedrijfsgedeelte is grotendeels beschoten; het beschot wordt ondersteund door vier korbelen. De hoge recht gesloten baanderdeuren worden geflankeerd door recht gesloten staldeuren; twee met bovenlicht, twee zonder. In de linker zijgevel (W) eveneens twee recht gesloten baanders onder opgetild dakvlak, twee staldeuren en kleine rechthoekige stalramen. De rechter gevel (O) heeft dezelfde stalvensters en staldeur en een dubbele deur.

In het interieur van de boerderij is de indeling van het woongedeelte geheel oorspronkelijk. In het bedrijfsgedeelte is het centrale tas-gedeelte verdwenen, maar de constructie is nog intact.

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de relatie met het landgoed Eerde