Ambt-Ommen H 7719
Bij Vilsterseweg 12, 7734 PD te Vilsteren

Inleiding

Drie GRAFMONUMENTEN en een zerk van de familie Pathuis Cremers op de begraafplaats ten oosten van de kerk in de kern van Vilsteren. De begraafplaats is sinds 1890 in gebruik en gesticht door de familie Pathuis Cremers, de bewoners van het nabijgelegen Huis Vilsteren. Twee grafmonumenten zijn vervaardigd in gietijzer door de firma Nering Bögel uit Deventer. De begraafplaats zelf is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Drie grafmonumenten; twee van gietijzer, één van n atuursteen en een natuurstenen zerk. Het meest linker graf bestaat uit een taps toelopende ijzeren sokkel met festoenen waarop een kruis geplaatst is. Op de sokkel staat aan de ene zijde: "Mr. Michael Helmich" en aan de andere zijde: "overleden den 11 maart 1835 in den ouderdom van 81 jaren". Voor de sokkel ligt een natuurstenen zerk met de inscriptie: "Catharina Maria Arnolda van Sonsbeek geb. Akerma, Geb. den 16 Mey 1797, Overleden den 13 February 1836".

Daarnaast een graf bestaande uit een gietijzeren zerkvormige onderbouw met medaillons, waarop een rechthoekige sokkel met een groot kruis. Op de sokkel staat" "Bid voor de ziel van zaliger" en aan de andere zijde: "Bidt voor de ziel van zaliger vrouwe". Het graf is van Mr. Petrus Franciscus Helmich en zijn vrouw. Op de zerkvormige onderbouw is de volgende tekst aangebracht: " Mr Petrus Franciscus Helmich geboren te Zwolle den 17 November 1790, overleden te Gildehaus den 9 Februarij 1860, dat hij ruste in vrede". Op de andere zijde staat: "Anna Margaretha Elisabeth Akerma, wed. van Mr Petrus Franciscus Helmich, geboren te Groningen den 14 Februarij 1776, overleden te Zwolle den 17 Januarij 1871, dat zij ruste in vrede". Het derde, hardstenen graf heeft rechthoekig basement met de tekst: "Mr Henricus Allardus Helmich, te Vilsteren, geb. 19 Juni 1825, overl. 30 December 1884, hij ruste in vrede". Op het basement is een taps toelopende schacht geplaatst met een klein kruis.

Drie grafmonumenten van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de relatie met de geschiedenis van het nabijgelegen huis Vilsteren