Ambt-Ommen F 4881
Baron van Pallandtlaan 3, 7731 PK te Ommen

Inleiding

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten raakte P.D. Baron van Pallandt onder de indruk van het werk van de architect Frank Lloyd Wright. Teruggekeerd in Nederland gaf hij in 1929 aan ir H. Sangster de opdracht om in Wrightiaanse stijl een LANDHUIS te ontwerpen. Het architectonische ontwerp van het huis "Eerder Es" is sterk verbonden met het omringende landschap. Het huis ligt aan de rand van de Eerder es in het landelijk buitengebied van Ommen, westelijk van kasteel Eerde. De door Leonard Springer ontworpen tuin vloeit over in het omringende landschap. Het huis is, van de Eerder es en van het landgoed Eerde af, naar het zuiden (beekdal) georienteerd.

Het interieur is gemoderniseerd en aan de achterzijde hebben in de jaren zeventig enkele verbouwingen plaatsgevonden die het karakter en evenwicht van het ontwerp echter niet hebben aangetast.

Omschrijving

Eén en deels twee bouwlagen tellend landhuis, vanuit een samengestelde plattegrond opgetrokken in rode handgevormde baksteen. Het samengestelde schilddak steekt ver over en is gedekt met rode Friese pannen. De gevels zijn voorzien van smalle vensters met stalen kozijnen en terrasdeuren. Het pand bestaat uit een langgerekt hoofdvolume met aan de voorzijde (N) op de westelijke hoek een risalerend bouwdeel. Iets ten oosten van het midden is het hoofdvolume hoger opgetrokken onder een schilddak met T-vormige noklijn; de gevel onder de dakaanzet is voorzien van bandvensters. Haaks op de hoofdvorm bevindt zich op de oosthoek en halverwege de voorgevel een overdekte entree onder steekkappen, steunend op gemetselde kolommen met als kapiteel vierkante houten lantaarns. Tussen de beide entrees en tussen de tweede entree en het risalerende bouwdeel heeft de gevel zeven, respectievelijk negen vensters. Aan de achterzijde (Z) op een kwart en het derde kwart twee overdekte veranda's onder steekkappen steunend op gemetselde kolommen. Daartussen grote dubbele terrasdeuren.

Landhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Huis Eerde

- als hoogtepunt binnen het oeuvre van H. Sangster

- vanwege de aan de Wrightiaanse stijl verwante bouwstijl die in dit geval bijzonder fraai harmonieert met de landelijke omgeving

- binnen de Nederlandse architectuurgeschiedenis als zeldzaam voorbeeld van een villa in een aan de Prairiestyle verwante bouwstijl

- vanwege de redelijke uitwendige gaafheid

Sangster, H. ; Overijssel