Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508619
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/138
Kadastrale aanduiding
Steenwijk E 5613
Onnastraat 14, 8331 HM te Steenwijk

Omschrijving

Inleiding

Dit in 1907 gebouwde woonhuis heeft een heel karakteristieke, in een eenvoudige art nouveau stijl uitgevoerde "voorzetgevel" van verblendsteen, een gladde strengperssteen in heldere kleuren, die met name in het eerste decennium van de 20e eeuw veel werd gebruikt.

Omschrijving

Het twee bouwlagen tellende pand onder met pannen gedekt zadeldak heeft een gave, op de parterre drie traveeën smalle voorgevel van verblendsteen in oranje met accenten in diverse andere kleuren en een gepleisterde plint. De originele deur met bovenlicht is voorzien van een fronton, gecanneleerde pilasters, smeedijzeren art nouveau raamijzers en een gietijzeren deurgreep met brievengleuf. De twee vensters in beide bouwlagen zijn rechtgesloten onder lateien en segmentbogen met handgeschilderde tegeltableaus in de boogtrommels en zijn voorzien van geprofileerde onderdorpels met hoekblokken met diamantkop. De geveltop staat op aanzetten van zware kraagstenen en heeft een geprofileerde deklijst, een uitgemetselde, trapvormige bekroning en aanzetstukken rondom een zoldervenster. Dit venster staat onder een rondboog met handgeschilderd tegeltableau in de boogtrommel. De andere gevels van het huis zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Een deels vernielde, door de Amsterdamse firma Bouvy vervaardigde gevelplaat van zwart glas in de voorgevel vermeldt de datum van de eerste steenlegging, 14 september 1907. Van het interieur is op de trap na niets van belang bewaard gebleven.

Waardering

Het pand is van architectuur-historische waarde vanwege de voorgevel met de voor vroeg 20e eeuwse woonhuisarchitectuur karakteristieke vormgeving en materiaalgebruik. Het pand is tevens van waarde als gaaf en beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand in de binnenstad.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden