Steenwijk E 7639
Steenwijk E 6420
Onnastraat 12, 8331 HM te Steenwijk

Inleiding

Het van omstreeks 1875 daterende herenhuis is gebouwd als pastorie bij de ernaast staande, uit 1828 daterende Doopsgezinde kerk (apart monumentnummer 34592). Het huis, dat een gave 19e eeuwse voorgevel bezit, onderscheidt zich qua vormgeving en detaillering in niets van de in die periode gangbare eclectische woonhuisarchitectuur.

Omschrijving

De pastorie heeft een vier-assige voorgevel met luiken in de gepleisterde plint en een verdieping onder met Hollandse pannen gedekt samengesteld schilddak. De originele zesruits schuifvensters en de vleugeldeur met hardstenen drempel, stolpnaald en bovenlicht met middenstijl zijn licht getoogd en voorzien van profiellijsten met afgeronde bovenhoeken en lekdorpels met kleine hoekconsoles. De gevel wordt beëindigd door een gepleisterd entablement met ver uitkragende, geprofileerde houten kroonlijst. De rechter zijgevel heeft rechtgesloten vensters en een deur met bovenlicht, alsmede staafankers ter hoogte van de balklaag. De gevel is op de parterre gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Het huis is door middel van een dito gepleisterd tussenlid met plat dak verbonden met de vermaning. In de gepleisterde achtergevel een uit de jaren dertig daterende stalen deur- en vensterpartij, alsmede een originele houten deur met roedenverdeling in het bovenlicht. Het interieur is nog voor een deel in oorspronkelijke staat. In de gang bevindt zich een originele tochtdeur met gefacetteerd glas binnen een roedenverdeling. De voorste ruimte rechts van de entree is tevens toegankelijk via de deur in de zijgevel. Deze en de daarachter liggende ruimte werden oorspronkelijk gebruikt als portaal en vergaderruimte voor de kerkenraad.

Waardering

De pastorie is een mooi en vrij gaaf voorbeeld van karakteristieke, representatieve woonhuisarchitectuur in een sobere eclectische bouwstijl, waardoor het beeldbepalende pand van architectuur-historisch belang is.

Vanwege de oorspronkelijke functie is het cultuur-historisch van belang en door de situering in een vrijwel gesloten gevelwand in de oude binnenstad is het bovendien stedenbouwkundig van betekenis.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis