Steenwijk E 1512
Steenwijk E 1511
Kornputsingel 20, 8331 JT te Steenwijk
Kornputsingel 22, 8331 JT te Steenwijk

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19de-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beëindigd door een kroonlijst.

Omschrijving

Oorspronkelijk dubbel woonhuis met symmetrische gevelindeling en schilddaken met dakkapellen voorzien van vleugelstukken met voluten. Gevel met gepleisterde plint, speklagen en een brede entreepartij met schijnvoegen in de gepleisterde omlijsting. Deur met getoogd glas-in-lood bovenlicht van Willem Bogtman in portiek met geprofileerde rand en kuif. Getoogde vensters, voorzien van sluit- en aanzetstenen op de begane grond. Aan de achterzijde bevindt zich een in 1939 toegevoegde serre. Het huis bestond oorspronkelijk uit twee woningen die ten opzichte van elkaar spiegelbeeldig waren ingedeeld. Omstreeks 1920 zijn de woningen samengevoegd en is de ruimte-indeling gewijzigd in de huidige.

Het interieur is nog gedeeltelijk in oorspronkelijke staat met deuren binnen profiellijst, suite met binnenluiken en vensterbanken, schouwen met zwart marmeren schoorsteenmantels en goed bewaard bleven stucplafonds. Onder de twee sporenkappen met hanebalken bevinden zich nog de originele meidenkamers en een pakruimte. Het souterrain is voorzien van een plavuizenvloer en heeft onder meer nog een keuken met betegelde schouw.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.