Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508630
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/116
Kadastrale aanduiding
Steenwijk E 2753
Kornputsingel 28, 8331 JT te Steenwijk

Omschrijving

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beëindigd door een kroonlijst. Kornputsingel 26 vormt één geheel met het eveneens beschermde pand Kornputsingel 28.

Omschrijving Vier (nr. 26) en drie (nr. 28) assen breed dubbel woonhuis onder één met pannen belegd afgeknot schilddak, gepleisterde plint, originele deuren en op de parterre getoogde vensters met profiellijsten en kuif. Op de verdieping eveneens getoogde vensters met een vlakke omlijsting. In de kap boven nr. 26 zit nog de originele houten dakkapel.

Het interieur van nr. 26 is voor een groot deel nog in oorspronkelijke staat. Het plafond in de gang is versierd met stucdecoraties. De gang wordt beëindigd door een achterdeur met geslepen en gekleurd glas in een roedenverdeling. Alle deuren zijn voorzien van profiellijsten. Beide vertrekken van de kamer en suite met schuifdeuren met kasten zijn voorzien van stucdecoraties, schouwen met zwart marmeren schoorsteenmantels met composietkapiteeltjes op gipsen pilasters. In de achterkamer bevinden zich twee dubbele deuren met schuifluiken. De dubbele korfboogopening in de gangmuur is voorzien van een gecanneleerd deelzuiltje, dat ook de aanzet is van een trap met gietijzeren trapspijlen. Op de zolder zijn nog twee meidenkamers aanwezig. De keuken in het souterrain heeft een plavuizen vloer en een schouw. Ook de originele waterpomp is nog aanwezig.

Waardering

Het pand maken deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuur-historisch van belang.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden