Steenwijk E 1554
Kornputsingel 16, 8331 JT te Steenwijk

Omschrijving

Inleiding Dit in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance gebouwde herenhuis behoort tot de meest representatieve woonhuizen aan de Kornputsingel, waarvan de even zijde is gebouwd op de voormalige, in de jaren zeventig van de 19e eeuw geslechte stadswallen. De achterzijde van het huis grenst aan de oude stadsgracht en het park van de villa Rams Woerthe. Het is onder meer de woning geweest van de filosoof, hoogleraar en vrijdenker Leo Polak (1880-1941).

Omschrijving

Het betreft een herenhuis met souterrain en verdieping onder een met bouletpannen gedekt afgeknot mansardedak met vlak liggende bovenste dakschilden. De asymmetrische gevel is drie traveeën breed en voorzien van een gepleisterde plint en speklagen van kalkzandsteen. De entree bevindt zich in de iets terugliggende linker travee met entablement en heeft nog de originele vleugeldeur met smeedijzeren raamijzers en bovenlicht, die is geplaatst tussen pilasters met diamantkoppen en acanthusblad op hardstenen poeren. De pilasters ondersteunen de consoles met mascarons en guttae, die een niet meer origineel balkon dragen, waarop de balkondeuren uitkomen. Het licht risalerende, twee traveeën brede rechterdeel met halsgevel heeft op de parterre vensters onder segmentboog met sluitsteen en met baksteenmozaïekjes ingevulde boogtrommels, tussen met rusticablokken geaccentueerde hoeklisenen. In de brede cordonlijst bevinden zich twee stuctableaus met portretten onder een draperie. In de cordonlijst liggen ook de aanzetstukken van de gecanneleerde verdiepingslisenen. Hiertussen bevinden zich T-vensters met sluit- en aanzetstenen met diamantkoppen en een invulling van baksteenmozaïeken in de ronde boogtrommels. Tussen de vensters is een smeedijzeren sieranker geplaatst. De geveltop wordt gevormd door een als dakkapel fungerende halsgeveltop met onder andere versierde klauwstukken, hoekpinakels (-obelisken), kroonlijst, medaillon met kattekop en een fronton met bolbekroning. Het interieur is nog deels in oorspronkelijke staat met paneeldeuren binnen profiellijsten en plafonds met de originele stucreliëfs. In de gang is het tochtportaal weggebroken, maar de stucversieringen aan het plafond en de trap met de monumentale trappaal zijn bewaard gebleven. De suite is voorzien van vensterbanken en binnenluiken. In beide vertrekken heeft de schouw een grote marmeren schoorsteenmantel. In de voorkamer is de deur naar de gang bekroond met een kroonlijst. De achterkamer heeft dubbele schuifdeuren naar de serre met een veranda links ervan. In de keuken zijn de vloer en de wanden betegeld en behoren de grote schouw en de houten keukenkast ook nog tot de oorspronkelijke bouw. In het trappenhuis met rondboog doorgang bevinden zich twee gietijzeren roosvensters. Eén van de slaapkamers heeft een deur met geëtst glas, waarin de naam J.J.B.J. Bouvy Dord(t) en het jaartal 1888 staan vermeld. Het toilet en de keuken op de verdieping hebben eveneens nog de oorspronkelijke uitmonstering. De kap is samengesteld uit spanten met diagonale, vanuit de middenstijlen naar de hoekgording getrokken kapbenen en hanebalken. In het souterrain bevindt zich onder meer een wijnkelder.

Waardering

Het monumentale pand is één van de mooiste en best bewaard gebleven onderdelen van een overwegend laat-19e-eeuwse gevelwand. Het vrij gave pand met een in neo-renaissance stijl opgetrokken voorgevel is een onmisbaar element in een in stedebouwkundig opzicht zeer waardevol groter geheel. Het heeft derhalve grote stedebouwkundige, architectuur-historische en ensemblewaarde.