Steenwijk E 2324
Kornputsingel 14, 8331 JT te Steenwijk

Inleiding

Het in 1888 in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance, voor de familie J.H. Tromp Meesters gebouwde herenhuis behoort tot de meest representatieve aan de Kornputsingel, waarvan de even zijde is gebouwd op de voormalige, in de jaren zeventig van de 19e eeuw geslechte stadswallen. De achterzijde van het in 1907 verbouwde en vergrote huis grenst aan de voormalige stadsgracht en het park van de eveneens voor J.H. Tromp Meesters gebouwde villa Rams Woerthe.

Omschrijving

Het huis met souterrain onder met bouletpannen gedekt afgeknot schilddak heeft een asymmetrische, vijf traveeën brede voorgevel met gevelaccenten in de vorm van een deels gebosseerde gepleisterde plint, hoekstenen met diamantkoppen en speklagen van wit geverfd pleisterwerk, cordonlijsten en een hoofdgestel met sierconsoles en fries met festoen. De entree bevindt zich in het excentrisch in de gevel staande, twee traveeën brede risaliet. De originele deur met fronton is enigszins terugliggend. De vensters op de parterre zijn geplaatst tussen lekdorpels met vensterbaard en strekken met sluitsteen. De verdiepingsvensters bevinden zich onder hanekammen met sluit- en aanzetstenen en zijn in het risaliet eveneens voorzien van een baard. In de cartouches met rolwerk onder de vensters aan weerszijden van het risaliet staat vermeld "anno" en "1888". De rechter, waarschijnlijk later toegevoegde travee met plat dak, heeft een houten balkon met niet origineel smeedijzeren hekwerk op consoles. Het risaliet wordt bekroond door een rijk versierde, als dakkapel fungerende halsgevel met onder meer klauwstukken, een fronton en een kroonlijst. Aan de deels gewijzigde achterzijde bevindt zich een uit de bouwtijd daterende serre met versierde stijlen en glas-in-lood bovenlichten.

Het interieur van het pand is door een verbouwing in 1964 gewijzigd, maar door de huidige eigenaar grotendeels in de oorspronkelijke stijl hersteld.

Het tochtportaal is voorzien van tussendeuren met glas-in-lood en komt uit op een gang met rondbogen, waarin de vloer en de muren opnieuw met marmeren tegels zijn bedekt. Hier bevindt zich ook de gesneden trappaal van de trap naar de verdieping. Op de plaats van de serre, met de originele granito vloer met hoekmozaïeken, bevond zich oorspronkelijk waarschijnlijk een loggia, veranda of balkon. De serre steunt op gietijzeren kolommen die een ijzeren latei dragen. Aan de achterzijde van het huis zijn ook nog de restanten te vinden van een 19e eeuwse wintertuin met in de tuinmuren verwerkte druiventrossen en wingerds. Het plafond van de studeerkamer rechtsachter in het huis is versierd met een art nouveau stucdecoratie en dateert waarschijnlijk, evenals de badkamer op de verdieping met een vergelijkbare plafondversiering, uit het verbouwingsjaar 1907. Het trappenhuis met bordes is voorzien van houten balusters en spijlen en vensteropeningen voor de lichtschacht. De vertrekken op de verdieping hebben deuren met ijzeren deurknoppen binnen de originele profiellijsten en plafonds met stucdecoraties en profiellijsten. Op de in 1907 toegevoegde etage bevindt zich een lichtkoepel met stuclijst met consoles, eier- en tandlijsten, alsmede twee meidenkamers. In het souterrain bevindt zich onder meer een extra keuken met een betegelde schouw.

Waardering

Het monumentale pand overwegend laat-19e-eeuwse gevelwand. Het pand met een in Hollandse Neo-renaissance stijl opgetrokken voorgevel is één van de mooiste en best bewaard gebleven onderdelen van een gave laat 19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.