Steenwijk E 2228
Kornputsingel 1, 8331 JS te Steenwijk

Omschrijving

Omschrijving Vijf traveëen breed woonhuis met verdieping onder een schilddak met Hollandse pannen. In de gepleisterde gevel met schijnvoegen worden begane grond en verdieping gescheiden door lijstwerk dat bestaat uit cordonlijsten met een fries. De gootlijst is uitgevoerd als getimmerde profiellijst. De gevelcompsitie wordt door hoeklisenen en een middenrisaliet bepaald. De rechter hoekrisaliet wordt gedeeld met het buurpand Kornputsingel 3. In de middenrisaliet is de ingang met bovenlicht geplaatst onder een houten balkon op gietijzeren consoles. De vensters zijn in getoogde muuropeningen geplaatst, op de verdieping met zesruits-schuifvensters. Het interieur van het pand, dat één geheel vormt met Kornputsingel 3, is gewijzigd.

Waardering

Karakteristieke laat-19e-eeuwse gevel, samen met Kornputsingel 3 van belang als stedebouwkundig element aan de entree van de Kornputsingel; tevens van belang als één van de laatste resten van de gesloten gevelwand die de pendant vormde van die aan de overzijde.