Steenwijk E 1045
Neerwoldstraat 3, 8331 JX te Steenwijk

Inleiding

Het pakhuis is in 1894 gebouwd voor de meubelmakerij Gebr. Monsieur, een bedrijf dat van 1840 tot in de jaren zeventig in Steenwijk was gevestigd. Het is gebouwd naar een ontwerp van de Steenwijker architect B. Rouwkema, die in de decennia rond de eeuwwisseling veel nog bestaande panden in Steenwijk heeft ontworpen.

Omschrijving

Het pakhuis heeft een slanke voorgevel en omvat vier bouwlagen met een zolderverdieping onder een met pannen gedekt, afgeknot zadeldak. Het pand is op de begane grond voorzien van rechtgesloten dubbele inrijdeuren. De drie verdiepingen hebben een identieke gevelindeling, bestaand uit een dubbele laaddeur met aan weerszijden een rond gietijzeren venster met kalkzandsteen in de omlijsting. De ronde vensters en de laaddeuren met hijsbalk op de zolderverdieping zijn kleiner dan de gevelopeningen in de overige bouwlagen. De geveltop van de symmetrische voorgevel is voorzien van een deklijst en wordt bekroond door een kleine tuit met smeedijzeren decoratie. De zijgevels zijn voorzien van ronde venstertjes en muurankers.

Waardering

Het pakhuis is een mooi en gaaf voorbeeld van een type gebouw dat in deze karakteristieke, 19e-eeuwse vorm zeldzaam is geworden. Vanwege zijn typologische bijzonderheid en oorspronkelijke functie heeft het pand zowel architectuur-historische betekenis als cultuur-historische waarde voor Steenwijk.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Rouwkema, B ; Overijssel