Steenwijk E 3159
Steenwijkerdiep 71, 8331 LR te Steenwijk

Inleiding

Dit bij de voormalige havenkom van het Steenwijkerdiep staande gebouw is op kosten van Salco Tromp Meesters in 1895 gesticht als werkverschaffingsgebouw voor de "Vereeniging tot bestrijding der bedelarij door werkverschaffing". Het werd oorspronkelijk voornamelijk gebruikt als mattenvlechterij, een functie die het gaandeweg verloor, maar terugkreeg in de jaren 1947-1950. Daarna werd het tot in de jaren tachtig gebruikt als bedrijfsruimte van een vloerbedekkingsfabriek om, na een tijd als gemeentelijke opslagplaats te hebben gediend, in 1992 te worden verbouwd tot horecagelegenheid.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw heeft een onderbouw van machinale baksteen en een houten bovenbouw onder een met gegolfde Friese pannen gedekt zadeldak. De evenwijdig aan het kanaal lopende lange symmetrische voorgevel heeft een monumentale entreepartij met een zware dubbele deur onder een rondboog met natuurstenen sluitsteen en een brede latei. In de boogtrommel bevindt zich een hardstenen gevelplaat met de tekst: "Geschenk van de heer S. Tromp Meesters aan de Vereeniging tot bestrijding der bedelarij door werkschaffing gebouwd in 1895". Alle overige openingen in de hoog opgaande gevels bevinden zich onder strekse bogen. De twee diepliggende roosvenstertjes zijn van gietijzer, de twee gevelstenen met plaatsingsdatum en de namen van de eerste steenleggers Willem Frederik en Salco Tromp Meesters (kleinzoons van de stichter) bevinden zich onder de vensters aan weerszijden van de entree. De bovenbouw bestaat uit gepotdekselde planken en is bij de verbouwing in 1992 voorzien van vensters. De oorspronkelijk identieke kopgevels hebben een gietijzeren roosvenster in een geveltop van staande planken. In de linker kopgevel zijn nieuwe vensters geplaatst. De achtergevel werd na de verbouwing in 1992 voor een belangrijk deel aan het oog onttrokken door een aanbouw.

Tegelijkertijd is ook het oorspronkelijke interieur met de werkruimten en het opzichtersonderkomen met bedsteden linksachter in het gebouw verdwenen.

Waardering

Ondanks de aantasting op onderdelen van het gebouw door een recent uitgevoerde verbouwing, heeft het pand vanwege de ligging, de oorspronkelijke functie, de zeldzaamheid van het type en de buitengewone architectonische kenmerken zowel stedebouwkundige als zeldzaamheids- en architectuur-historische waarde. Het is tevens van belang voor geschiedenis van Steenwijk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw