Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508647
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 1998
Kadaster deel/nr: 
82818/20
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilvarenbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilvarenbeek
X-Y coördinaat: 
137074 - 388501

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding:

Dubbele 18de eeuwse LANDARBEIDERSWONING. De woningen liggen op de rand van de bebouwde kom van Hilvarenbeek en het agrarische buitengebied. Klein Loo vormt de verbindingsweg vanuit het centrum door de bossen van Rovert naar Poppel (België). Op het zanderf voor de woningen vier leilindes. De erf-afscheiding aan de straat bestaat uit een beuken- en ligusterhaag. Verder bevinden zich op het erf twee recent vervangen schuren en twee duivenhokken, deze behoren niet tot het monument.

Omschrijving

De éénlaagse landarbeiderswoningen hebben een rechthoekige plattegrond. Ze zijn gezamenlijk gedekt door één rieten schilddak met de nok parallel aan de straat, met in de voor- of zuidgevel een hoge en aan de zij- en achtergevel een lage dakvoet. Boven de deur in de achtergevel is de voet van het rieten dak verhoogd. De gevels en de plattegronden vormen elkaars spiegelbeeld. Vanuit het midden van de voorgevel gezien hebben de woningen respectievelijk een deur met een tienruits-bovenlicht, een schuifvenster met luiken en een twintigruits-roedenraam en een klein vierkant venster met raam aan de zijkant. In de lage zijgevels bevindt zich in het achterste gedeelte een staldeur met ernaast een klein venster. Het opgaande werk bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. In de achtergevel is gebroken baksteen verwerkt. Voor- en zijgevels zijn voorzien van blokpleisterwerk. De woningen hebben een tweebeukig eiken gebint. Het interieur is nagenoeg ongewijzigd. Aan de voorkant een grote woonkamer (herd) met schouw en een slaapkamer. Aan de achterkant de keuken (geut) met aan de ene kant een enigszins verdiepte kelder en aan de andere kant de stal voor een geit. De schouw en kelder van de woningen bevinden zich tegen de gemene zijmuur. De herd heeft een vloer van rode plavuizen. De schouwbalk voorzien van eenvoudige bordenlijsten is gekliefd en geschaafd zonder profilering. Rondhouten zolderbalklaag. De roeden in het bovenlicht van de voordeur hebben geen profiel, in tegenstelling tot die van het schuifvenster.

Waardering

De 18de-eeuwse dubbele LANDARBEIDERSWONING vertegenwoordigt sociaal-historisch belang omdat het gebouw inzicht verschaft in oude woon- en leefomstandigheden van arbeiders op het platteland terwijl architectuurhistorische betekenis is gelegen in de gave uitwendige verschijningsvorm en in de behouden gebleven indeling (plattegrond) van het pand. In bouwhistorisch opzicht zijn verschillende elementen als waardevol te bestempelen, o.a de authenticiteit van gevelafwerking, constructies en bouwmaterialen.

Bijzondere historische belevingswaarden ontleent de landarbeiderswoning aan de situering op de grens van bebouwde kom en het agrarische buitengebied hetgeen als betekenisvol geldt vanwege de oorspronkelijke functie van de woning.

In recapitulerende zin beschikt het object over verschillende hoedanigheden die binnen de termen van het algemeen belang zijn te rubriceren.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKlein Loo25081 BGHilvarenbeek
NeeKlein Loo45081 BGHilvarenbeek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Arbeiderswoning(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilvarenbeekD3026

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
17501800globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee