508651 - H. Fredericus
Blesdijke D 739
Pepergaweg 47 A, 8395 PB te Steggerda

Inleiding

De PASTORIE behorende bij de katholieke kerk te Steggerda is in 1920 in Neo-gotische trant ontworpen door Wolter te Riele en in 1921, met enige wijzigingen ten opzichte van het ontwerp, gebouwd door de aannemers-parochianen Lambert ten Kampe en J. van der Vegt.

De bijkeuken annex doorgang naar de sacristie met aangebouwde garage maken deel uit van het oorspronkelijke ontwerp maar zijn, wegens aanpassingen voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het recentelijk aangebouwde portaal aan de achterzijde evenals de gebouwtjes op het erf vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Een blokvormig pand op vierkante grondslag van drie raamtraveeën breedte. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder schilddak, thans zonder schoorstenen. De structuur van het gebouw is tamelijk symmetrisch en bestaat uit een raamtravee aan weerszijden van een enigszins risalerende middentravee met de entree en die wordt afgesloten met een bakstenen dakkapel onder zadeldak. De gevels, ingesloten door hoeklisenen, zijn opgetrokken in bruine bakstenen op een trasraam met een rollaag. De gevels zijn verticaal geleed door een lijst langs de bovendorpels van de vensters en worden beëindigd door een gevellijst met gemetselde tand- en muizetandprofielen.

De zuidgevel heeft een ondiep portiek in het middenrisaliet met een stoep en een paneeldeur met siersmeedwerk in de vorm van een Davidster voor het deurruitje. In de boven- en zijlichten gekleurde glas-in-loodramen. In het bovenlicht van de deur een gebrandschilderd glaspaneel met een haan en een uil. Links van het middenrisaliet een tweelichtvenster; rechts ervan een vijfzijdige erker waarop een balkon met houten balustrade. In de bovenlichten van de erker gekleurde glas-in-loodramen en ruitvormige, gebrandschilderde middenpanelen met voorstellingen van denne-appels, korenaren, lelies van dalen en een druiventros. Op de verdieping twee H-vensters en een balkondeur. In de geveltop van de dakkapel is een drielichtvenster met oorspronkelijke roedeverdeling.

De westgevel wordt gedeeltelijk oversneden door de doorgang naar de sacristie en heeft verder een tweelichtvenster; in de tweede bouwlaag twee H-vensters en een T-venster.

De noordgevel heeft in het midden een achteringang, die in het verlengde ligt van het middenrisaliet aan de zuidgevel. De traphal wordt verlicht door een kruisvenster met glas-in-loodramen. In de ramen bij het eerste bordes zijn gebrandschilderde portretbustes van de H. Bonifatius en de H. Fredericus. De traphal loopt door tot in het dak en is recht afgesloten. In de gevel een twee- en een drielichtvenster en op de verdieping twee T-vensters en een WC-raampje. In het bovenlicht van het tweelichtvenster zijn ronde middenpaneeltjes met een gebrandschilderde voorstelling van bloemen.

In de oostgevel is een dubbele tuindeur met bovenlichten waarin ronde middenpanelen met gebrandschilderde voorstellingen van bloemen (o.a. vaas met drie lelies), een T-venster met tweeruits bovenlicht en geelgekleurd matglas. Op de verdieping drie T-vensters met tweeruits bovenlichten en geel gekleurd matglas.

De structuur van het interieur is herkenbaar en heeft enkele oorspronkelijke elementen behouden waaronder de granitovloeren in de gang en de keuken en het keukenmeubilair.

Waardering

De katholieke pastorie uit 1921 van Wolter te Riele (ontwerp 1920) is van algemeen cultuurhistorisch belang;

- als exemplarisch voorbeeld van de doorwerking van de neogotische traditie in het werk van de architect W. te Riele,

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat vanwege de cultuurhistorische waarde van bovengemeentelijke belang is,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)