Wolvega L 347
Idzardaweg 80, 8476 EP te Ter Idzard

Inleiding

De eenvoudige WONING is gelegen op de hoek van de Idzardaweg en de Hamersweg. De woning is vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. Wegens de traditionele architectuur is een exactere datering niet mogelijk. Voor het huis staan twee gesnoeide lindebomen; de voortuin wordt begrensd door een meidoornhaag. Op het achtererf staan enkele houten hokken: een berghok, een kippenhok en een privaat. Deze bijgebouwen vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De woning heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder schilddak, waarvan het zuidelijke dakschild is doorgetrokken. De noklijn loopt parallel aan de Idzardaweg. Het dak is belegd met ongeglazuurde Hollandse pannen. Op de oostelijke nokhoek staat een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn halfsteens en gemetseld in bruine handvorm bakstenen.

De oostgevel is blind en ongeleed. In de noordgevel zijn de drie ramen en de deur op onderling wisselende afstanden over de gevel verdeeld, hetgeen samenhangt met de indeling van de woning. De opgeklampte houten voordeur heeft een getoogd bovenlicht met een gietijzeren levensboom. Voor de deur ligt een beraapte bakstenen stoep. Links van de deur zijn twee getoogde zesruitsvensters onder een rollaag. Rechts van de deur is een getoogd zesruits venster onder een rollaag. In de westgevel een dubbel T-venster onder een rollaag en een recht afgesloten zesruitsvenster: beide vensters zijn van recentere datum. De zuidgevel is gedeeltelijk beraapt met portlandcement. In deze gevel zijn enkele kleine vensters en een nieuwe deur aangebracht.

Het INTERIEUR van de woonkamer heeft ondermeer een bedstedewand en een houten schouw.

De arbeiderswoning is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling in dit gebied;

- als typologisch voorbeeld van een eenvoudige woning;

- vanwege de betekenis van het object voor het aanzien van het straatbeeld;

- vanwege de redelijke mate van belang van de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur;

- vanwege de redelijke mate van typologische zeldzaamheid.