Blesdijke C 1603
Markeweg 25, 8398 GK te Blesdijke

Inleiding

De STELP de "Oldehof" met aanbouwen bevindt zich aan de zuidzijde van de Markeweg, de weg van Oldemarkt naar Blesdijke. De boerderij is noord-noordoost georiënteerd en ligt op een ruim erf met bomen. Het erf is nu van kleinere afmetingen dan oorspronkelijk het geval was. Vanaf de Markeweg begint aan de westzijde van het erf een oprijlaan met bomen die naar de achterkant van de boerderij leidt. De oprijlaan wordt geflankeerd door twaalf grote bomen, waarvan zes aan de oostzijde van de oprijlaan staan en zes ten westen ervan, op het erf van het woonhuis nr. 27, de voormalige arbeiderswoning van de boerderij, dat niet meer bij de boerderij hoort. Vanaf de oprijlaan begint, ter hoogte van de voorgevel, een paadje richting voordeur. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond waar, aan de west- en de zuid-westzijde twee rechthoekige aanbouwen zijn geplaatst. Deze toevoeging maakt van deze stelp een typologische uitzondering in de regio. Oldehof is in 1931 gebouwd naar ontwerp van J. van Ommen, architect N.I.V.A. te Steenwijk, in een stijl die kenmerkend is voor de jaren "30 waarbij elementen van de Amsterdamse Schoolstijl en van de Interbellum-architectuur zijn toegepast. Opdrachtgever was de familie Berkenbosch te Blesse. In de boerderij is tegenwoordig een aannemersbedrijf gehuisvest. Op het erf achter de boerderij staat een bakstenen varkensschuur die tegenwoordig als opslagruimte wordt gebruikt. Deze schuur valt daarom buiten de bescherming van rijkswege.

Ten westen van de boerderij bevindt zich de voormalige arbeiderswoning die bij de boerderij hoorde. Deze woning is echter niet meer oorspronkelijk, hoort niet meer bij de boerderij en valt eveneens buiten de bescherming. Het INTERIEUR van de stelp is gedeeltelijk gewijzigd en valt buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond waaraan in de west-zuidwest hoek twee rechthoekige aanbouwen zijn toegevoegd.

Alle gevels zijn in bruine bakstenen opgemetseld. Het samengestelde, overstekende schilddak is met riet gedekt. Het overstek in de voorgevel komt tot boven de portiek. Op het dak bevindt zich op de nok een grote schoorsteen. In de dakhelling boven de voordeur bevindt zich een horizontaal liggend dubbel venster van twee maal twee zesruitsramen.

In de voorgevel bevindt zich een portiek met brede houten voordeur en een met kleine rode tegeltjes betegelde vloer. Het overstekende dak boven het portiek steunt via een houten pilaar op een bakstenen muurtje. Boven de voordeur bevindt zich een bovenlicht met veertig glas-in-loodruitjes. De deurknop en de brievenbus zijn oorspronkelijk. Rechts van de voordeur be-vinden zich een verticaal geplaatst houten zesruitsvenster en een driedelig houten zesruitsvenster met bovenlichten. Links van de voordeur is een drie-delig houten zesruitsvenster. Alle vensters zijn van een enkelsteens rollaag voorzien.

De westgevel is in het woonhuisgedeelte voorzien van een dubbel houten zesruitsvenster, een dubbel houten vierruitsvenster en een klein houten vierkant enkelruitsvenster, alle met enkelsteens rollaag. Een houten deur met vierruits bovengedeelte scheidt in de gevel het woon- van het stalgedeelte. Hier bevinden zich vijf zesruitsvensters met metalen roedeverdeling en een houten deur. Deze deur is niet oorspronkelijk: zij is vrij recent geplaatst toen in het stalgedeelte een kantoorruimte werd ondergebracht. In de dakhelling boven deze gevel zitten een oorspronkelijk klein dakraampje en een nieuw dakraam.

Aan de achterzijde van de westgevel is een rechthoekige aanbouw geplaatst, in een hoek met de kleinere aanbouw van de zuid-zuidwestgevel. Hier bevinden zich: aan de noordelijke lange gevel vier metalen zesruitsvensters, een houten deur, twee metalen zesruitsvensters en in de dakhelling een klein dakraam; aan de korte zijde een houten deur en drie metalen zesruitsvensters; aan de lange zuidzijde twee houten deuren en vier metalen zesruitsvensters.

In de kleine aanbouw zitten aan de lange zuidwestgevel drie zesruitsvensters, aan de korte zijde twee houten deuren en een metalen zesruitsvenster, aan de lange zuidwest-oostgevel een metalen zesruitsvenster.

In de achtergevel van het stalgedeelte zitten twee zesruitsvensters en een grote houten mendeur. In de dakhelling boven de achtergevel is een dakraampje geplaatst.

In de oostgevel bevinden zich van achter naar voor: in het stalgedeelte vijf zesruitsvensters, een dubbele houten deur onder schilddak met riet en zesruitsvensters in het bovengedeelte, twee zesruitsvensters en, in het woongedeelte, een dubbel houten zesruitsvenster met enkele rollaag.

Waardering

De stelp met aanbouwen de "Oldehof" uit 1931 te Blesdijke is van cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en de streek;