Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508673
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
6563/8
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Winneweer
X-Y coördinaat: 
245363 - 592481

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Omstreeks 1893 liet D. Nanninga, directeur van de houthandel in Winneweer, deze VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS bouwen voor één van zijn beide zoons. Het in eclectische trant ontworpen pand is markant gelegen aan de weg langs het Damsterdiep, tegenover het terrein van de houthandel en de toenmalige woning van D. Nannninga aan de Stadsweg 86. In 1955 werd de veranda, die aan de oostgevel was gebouwd, afgebroken. In de loop der tijd is het achterhuis aangepast aan de eisen des tijds, waardoor er onder meer een nieuw venster in het keukengedeelte is gekomen.

Het pand ligt op de hoek van de Delleweg en de Rijksweg op een driehoekige kavel grond, en is op de voorzijde na, die wordt gemarkeerd door kastanjebomen, omgracht. Een grindpad in een halve cirkel vormt de entree. In de tuin zijn onder meer esdoorns, fruitbomen en een fraaie plataan aan te treffen.

Omschrijving

VILLA met aangebouwd achterhuis. Het pand heeft met uitzondering van de noordgevel, die bestaat uit geverfde baksteen, gepleisterde gevels met in blokken gepleisterde hoekpilasters op een iets uitspringend trasraam. Het schilddak is gedekt met leien (maasdekking), heeft drie gepleisterde schoorstenen op de nok en een kroonlijst.

De voorgevel heeft twee afgesnoten hoeken en een in blokken gepleisterd, doorgetrokken middenrisaliet onder een plat dak (oorspronkelijk met fronton) met daarin de hoofdentree. Deze bestaat uit een dubbele paneeldeur (kopie van de oorspronkelijke) met smeedwerk voor de deurvensters, onder een keperboogvormig bovenlicht met glas-in-lood strips, en een drie treden hoge stenen stoep. De deur heeft een gepleisterde omlijsting met decoratieve pilasters en een ingekerfde strek erboven. Bovenin het risaliet bevindt zich een openslaand venster met keperboogvormig bovenlicht met glas-in-lood strips, onder een gepleisterde keperboog .

Het voorhuis heeft verticaal gerichte vensters met een keperboogvormig bovenlicht waarin glas-in-lood strips, met gepleisterde keperboog. De voorgevel (zuid) heeft er twee, de afgesnoten hoeken elk één en de westgevel ook één. In de oostgevel bevinden zich drie openslaande glasdeuren onder een keperboogvormig bovenlicht met gepleisterde keperboog. Hierboven, in het zijvlak van het dak, bevindt zich een gepleisterde dakkapel met kroonlijst en fronton. In de kapel een openslaand venster onder een bovenlicht (niet oorspronkelijk). De noordgevel heeft twee dubbele keldervensters met horizontale diefijzers onder een rollaag.

Het gepleisterde ACHTERHUIS heeft een schilddak, gedekt met een zwarte Friese golfpan en een goot op houten klampen. Op het nokeinde een houten piron. De oostgevel van het achterhuis heeft twee kleine houten vensters en een opgeklampte deur met bovenlicht. De noordgevel heeft een getoogd ijzeren venster met roedenverdeling en de westgevel twee houten vensters, waarvan één getoogd met een verticaal diefijzer. Verder een getoogd ijzeren vierruits venster, een (nieuwe) glasdeur met bovenlicht en bakstenen stoep en een (nieuw) keukenvenster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang het stucplafond met rozetten en de houten trap met gietijzeren spijlen onder de houten leuning; in de voorkamers de houten vensterbanken met consoles, de gladde marmeren schouw met boezem gedecoreerd met pilasters met fantasievoluut en bewerkte kroonlijst, en de houten vloer; in de kamers aan de noordoostzijde de plafonds met geschilderde bloemmotieven en saterkopjes, en in de kamer aan de zuidwestzijde het stucplafond met rozet.

Waardering

Villa met aangebouwd achterhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een villa in eclectische trant van rond de eeuwwisseling

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het monumentale pand aan de Stadsweg 86

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de doorgaande weg langs het Damsterdiep

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRijksweg2779793 PAWinneweer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ten BoerL340

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901900globaalvervaardiging