Dronrijp B 882
Brêgebuorren 6, 9035 AR te Dronryp

Inleiding

Het WOONHUIS "Aurelia" is gebouwd in 1915 in Overgangsstijl naar ontwerp van S. Feikema en in opdracht van Mej. S. Sijtsma. Het op het zuiden georiënteerde huis ligt teruggerooid ten opzichte van de brede 'buorren' en op een zeer diep perceel. De afscheiding tussen de stoep en de voortuin (met twee grote geknotte linden) wordt gevormd door een ijzeren HEKWERK met Art Nouveau motieven.

Omschrijving

Het twee bouwlagen hoge woonblok, op een nagenoeg vierkante plattegrond, wordt gedekt door een samengesteld dak van bruin geglazuurde platte Friese pannen, waarop vier keramische pirons zijn geplaatst en een gemetselde schoorsteen. De aan de oostzijde gebouwde serre wordt door een afgeknot schilddak met twee pirons en rood-bruin geglazuurde platte Friese pannen gedekt. Het pand is in roodbruin, genuanceerde (handvorm) bakstenen opgetrokken. De voorgevel wordt benadrukt door een uitspringend gedeelte onder zadeldaken, waar in de deels met hout beschoten topgevel de naam "Aurelia" is aangebracht. Op de begane grond is een driezijdige erker geplaatst. Vóór de meerruits bovenlichten zijn houten rolluiken achter met panelen beschilderde houten cassettes geplaatst. Boven de erker is een balkon met houten balustrade en een driedelige vensterpartij met openslaande balkondeuren en meerruits bovenlichten. Links van de erker bevindt zich de ingangspartij. Deze bestaat uit een houten voordeur met snijwerk in Art Nouveau-stijl, waarvoor een natuurstenen stoep. De deur is voorzien van zijlichten en een driedelig bovenlicht met brede stenen latei. In de tweede bouwlaag, boven de voordeur, is een T-venster geplaatst met achtruits bovenlicht.

Tegen de oostelijke zijgevel is de serre op gemetselde voet met H-vensters met meerruits bovenlichten geplaatst. Links en rechts van de serre bevinden zich twee enkelruits vensters met meerruits bovenlichten en houten rolluiken achter houten cassettes. In de tweede bouwlaag zit een T-venster.

In de westelijke zijgevel op de begane grond een provisiekelderraam en een venster onder strek; in de tweede bouwlaag een enkelruitsvenster.

In de achtergevel, aan de noordzijde, zijn een tuindeur met zij- en bovenlichten en een T-venster in de verdieping geplaatst. In de bijkeuken zitten aan de achterzijde een negenruits venster, aan de oostzijde een deels vernieuwd tweedelig venster en een houten deur.

Het INTERIEUR is qua indeling origineel, zowel wat betreft de begane grond (met kamers en suite) als de verdieping (slaapkamers). Van belang zijn o.m. de originele plafonds van brede, eenvoudige platen, de originele deuren, de houten lambriseringen en ingebouwde kasten en de trap met leuning met Art Nouveau-snijwerk. In de kamers en suite is de houten deur naar de serre met originele lambrisering en deuren.

Waardering

Het woonhuis Aurelia met hekwerk is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de bouwmeester;