Gasselte C 7015
Vaart 3, 9514 AA te Gasselternijveen

Inleiding

Het voormalige cathegesatielokaal is gebouwd in opdracht van de Ned. Herv. Gemeente te Gasselterveen. Het is opgetrokken in 1927 in waterstaatsstijl, als "vereenigingsgebouw" bij de naastgelegen kerk (9514 AA 5).

In 1963 is in de z.w. oksel een uitbouwtje onder platdak met vierkante raampjes gemaakt (toilet). In 1981 is het verenigingsgebouw uitgebreid aan de oostzijde, onder afgeknot schilddak. In juni 1993 is de Leerkamer verbouwd, waarbij een passend venster is geplaatst, met segmentboog en roedenverdeling. De berging is keuken geworden, het voorportaal heeft een toilet gekregen.

De bescherming betreft het exterieur, behalve de modernere aanbouwen, en de indeling van het interieur.

Omschrijving

Lokaal opgetrokken in baksteen vanaf een T-vormig plattegrond over één bouwlaag onder een met platte frieze pannen gedekt samengesteld zadeldak.

Decoratief bewerkte windveren. Gevels voorzien van rondboogvensters met gietijzeren tracering.

In de straatgevel centraal de dichtgezette oorspronkelijke entree onder segmentboog, nu met dubbel draairaam. Er boven een halfrond ijzeren venster met radiale zesruits roedenverdeling met sierwerk. Aan weerszijden van de voormalige entree een rondboogvenster met radiale roedenverdeling in de top. In de zijgevel van dit gebouwdeel eveneens een rondboog venster.

In de kopgevels van het dwarsdeel twee rondboogvensters. In de geveltoppen een halfrond venster echter zonder het sierwerk. In de achtergevel één rondboog venster. Daarnaast de moderne aanbouw onder afgeknot schilddak, met vijf stalvensters, drie- en zesruits, met segmentboog, en een deur.

De aanbouwen in de oksels zijn van recente datum.

Interieur