Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508692
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/57
Kadastrale aanduiding
Gasselte C 7446
Vaart 11, 9514 AA te Gasselternijveen

Omschrijving

Inleiding

Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeentehuis betreft een vergroting van het oorpronkelijke gemeentehuis. De uitbreiding met een verdieping dateert van 1918 en is naar ontwerp van de architect H. de Vries Azn. uit Assen. Door de uitbreiding heeft het pand een relatief kleine dieptemaat. Het oorspronkelijke gemeentehuis had een classicistisch aanzien, het tweede ontwerp is uitgevoerd in Art Nouveau stijl.

In 1975 is het gemeentehuis ingrijpend gewijzigd tot de huidige toestand, door architecten en ingenieursbureau Sterenberg uit Ter Apel. De karakteristiek van het oorspronkelijke gemeentehuis is in het exterieur, m.n. de zuid- en de westgevel, bewaard gebleven.

In 1993 is het gemeentehuis aan de oostzijde uitgebreid met een nogal ontsierende noodvleugel.

De bescherming betreft de gevels behalve de noordoost hoek.

Omschrijving

Gemeentehuis opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een met geglazuurde Tuile du Nordpannen gedekt schilddak. Op de hoeken van de voorgevel en aan de westkant van de zijgevels hoekpilasters. Rondom een verkropte gootlijst op klossen, met daartussen decoratief metselwerk.

Aan de voorgevel een baldakijnvormige uitgebouwde portiek met rondbogen en steunbeertjes met natuurstenen aanzetstenen en afdekplaten. Boven de gootlijst op klossen een balkon waarvan de houten balustrade een segmentboogvormige driedeling heeft. Vanaf het balkon lisenen, eindigend in een dakkapel onder een tongewelf met klimmend rondboogfries. In het spaarveld op de verdieping dubbele glasdeuren met bovenlicht. In de top zijn gedenkstenen ingemetseld, met "gebouwd 1891, verbouwd 1918", en een rond tegeltableau. In het dakschild twee dakkapellen onder lessenaardak met een tweelicht venster. De oorspronkelijke voordeur is dichtgezet met een kruiskozijn.

Aan weerszijden van de middenpartij en in de zijgevels op beide verdiepingen twee kruiskozijnen met hanekamen. Rondom lopen rollagen ter hoogte van het kalf van de kozijnen. Op de begane grond hebben de kozijnen twaalfruits bovenlichten, draairamen onderin en een dubbele rij raamdorpelstenen. In midden van de zuidgevel, vanaf het kalf van de onderste kozijnen, een uitgemetselde schoorsteen op consoles. In de noordgevel heeft het kruiskozijn links onder plaats gemaakt voor de aanbouw.

Waardering

Gemeentehuis van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- als (historisch) centrum van bestuur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vaart

- de kwaliteit van het ontwerp

- de gaafheid van delen van de gevel

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1889
1889
exact
oorspronkelijke gemeentehuis van een bouwlaag
verbouwing
1918
1918
exact
ingrijpende verbouwing met extra verdieping
verbouwing
1975
1975
exact
moderne uitbreiding aan de zij- en achterzijde

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver
bouwdelen uit 1918

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vries, H. de ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur