Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508696
Complexnummer
508694 - Kantongerecht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82856/47
Kadastrale aanduiding
Meppel C 4432
Catharinastraat 11, 7941 JD te Meppel

Omschrijving

Inleiding

Conciergewoning behorend bij het naastgelegen Kantongerecht gebouwd in 1910 in opdracht van de minister van Justitie en ontworpen door W.C. Metzelaar in een neo-renaissancistische trant. Woning en Kantongerecht zijn aan elkaar gekoppeld middels een tussenlid met plat.

Omschrijving

Woning in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen, gedekt door een schilddak belegd met blauwgrijze kruispannen; twee schoorstenen in de nok en op drie vlakken een dakkapel met kroonlijst en fronton. Gevelopbouw met gemetselde plint, afzaten, opgaand metselwerk verlevendigd met banden in gele steen; gemetselde cordonlijst met siermetselwerk en een blind fries onder de geprofileerde gootlijst. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen onderdorpels en gele bakstenen hanekammen. Voorgevel met twee boven elkaar geplaatste getoogde drielichtvensters voorzien van middenstijlen, wisseldorpel. De linker zijgevel is symmetrisch ingedeeld met als spiegelas twee getoogde kleine ramen onder een hanekam en een daarboven gelegen getoogd venster. Aan weerszijden en op beide verdieping een getoogd venster. Achtergevel vergelijkbare opzet als voorgevel maar met een iets smaller venster met openslaande terrasdeuren op de begane grond. De rechterzijgevel met platte aanbouw waarin een rechtgesloten paneeldeur met smeedijzeren sierroosters; aan de achterzijde van het tussenlid een rechtgesloten paneeldeur met rechts daarvan een wc-raam. Zijgevel met op beide verdiepingen twee getoogde vensters.

Waardering

Conciergewoning van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functionele ontwikkeling, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang wegens het oeuvre van Metzelaar. Essentieel onderdeel van het complex. Gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508694. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1911
exact
Bestek en tekening Gem Meppel invnr 88-1910

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, W.C. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur