Stationsweg 38, 7941 HE te Meppel
Parklaan 2, 7941 GR te Meppel

Inleiding

In 1909 gebouwd als dubbele villa naar ontwerp van A. Kool (Ede) met de kenmerken van de Overgangsarchitectuur. Het pand ligt op de hoek met de Parklaan en heeft daardoor een ingang aan de Parklaan en de Stationsweg.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken dubbele villa met twee tot drie bouwlagen gedekt door een samengestelde kapvorm bedekt met geglazuurde tuile du nord-pannen; diverse schoorstenen. Brede geprofileerde gootlijst op klossen. Gevelopbouw met anderhalve bouwlaag metselwerk en daarboven wit gepleisterd. Markante hoektoren met twee-en-eenhalve bouwlaag metselwerk en daarboven pleisterwerk en afgesloten door een tentdak; geprofileerde goot op opengewerkte klossen. Oorspronkelijke gevel- en raamindelingen waarbij als opvallende elementen gelden het gebruik van in- en uitspringende muurvlakken en erkers alsmede het gebruik van gekleurd glas-in-lood. De entree aan de Stationsweg heeft een paneeldeur onder luifel. De luifel rust op een houten kolom die op een gemetselde basis staat. De entree van de Parklaan heeft een paneeldeur met zij- en bovenlichten van glas-in-lood. Portiek met gemetselde wangen waarop houten kolommen die een houten tongewelf dragen; zijkanten voorzien van groen getint glas.

Waardering

Dubbele villa van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege het ontwerp, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang vanwege de belangrijke hoekligging en de ligging in een waardevol stadsgezicht. Gaaf.

Kool, A ; Drenthe