Stationsweg 36, 7941 HE te Meppel

Inleiding

Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van H.U. Hulsbergen (Meppel) in opdracht van J.P.P. Houwink. In het hekwerk van het bordes staat: H.U. Hulsbergen Architect.

Omschrijving

Herenhuis bestaande uit souterrain en drie bouwlagen en opgetrokken in baksteen met een hoge plint van bassaltblokken; de zijgevels zijn gepleisterd; uitkragende schoorsteenschachten. Samengestelde kapvorm bestaande uit een licht inzwenkend schilddak belegd met lei (Rijndekking) en een deel met plat; geprofileerde goot op opengewerkte klossen; drie schoorstenen. De representatieve voorgevel is opgetrokken in een zacht getinte verblendsteen met groen gemetselde banden; tuitgevel met blokvormige natuurstenen afdeklijst. Oorspronkelijke vensterindelingen veelal met hardstenen onderdorpels en lateien. Toegang via een rondlopende granito-trap naar de deur en terras. Gelakte en van snijwerk voorziene deur met twaalf geslepen ruitjes; hardstenen onderdorpel en neuten; bovenlicht met gekleurd glas-in-lood; luifel gedragen op smeedijzeren consoles. Boven de deur een rechtgesloten venster. Derde bouwlaag met getoogd venster met zesruits bovenlicht. Het terras heeft een smeedijzeren hekwerk binnen kolommen van natuursteen en metselwerk (in een blok natuursteen staat de naam van de architect). Erker met onder meer twee rondgezette hoekkozijnen; bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Boven de erker een smeedijzeren hekwerk om een plat; toegankelijk via balkondeur voorzien van zij- en bovenlichten (glas-in-lood). Op derde bouwlaag twee getoogde vensters met zesruits bovenlicht. Links een uitspringende topgevel met in de plint een getoogd keldervenster met smeedijzeren sierhek; daarboven een segmentboogvormige erker voorzien van gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; bovenzijde heeft plat met houten hekwerk betreedbaar via dubbel openslaande terrasdeuren voorzien van zijlichten en bovenlichten (glas-in-lood). Hierboven een tuitvormig hardstenen element (spuwer) waarop een gekoppeld venster is geplaatst. In de top een smeedijzeren sierelement.

INTERIEUR. Gang met betegelde lambrisering; trappenhuis met daklicht.

Waardering

Herenhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling van villabebouwing aan de Stationsweg, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. Grotendeels gaaf.

Hulsbergen, H.U ; Drenthe