Parklaan 7, 7941 GR te Meppel
Wilhelminapark 8, 7941 GM te Meppel

Inleiding

Gebouwd als dubbel landhuis in 1926 in een kubistisch expressionistische stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn. Het is markant gelegen op de hoek van de Parklaan-Wilhelminapark en markeert de overgang naar de twintigste eeuwse bebouwing aan het park. Het pand heeft op onderdelen wijzigingen ondergaan.

Omschrijving

Op onregelmatige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken dubbel landhuis gedekt door een plat dak. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes waarbij naast verhoogde gevelvlakken, erkers en balkons ook de terras-ommuringen een rol spelen. Het horizontale lijnenspel wordt geaccentueerd door betonnen slabs en een uitkragende platte daklijst op consoles. De verticaliteit ontstaat door de verhoogde en uitspringende gevelvlakken en door de oorspronkelijke gevelindeling met vensters voorzien van zwaar kozijnhout; deels met glas-in-lood bovenlichten.

Waardering

Dubbel landhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de markante ligging in een waardevol stadsgezicht. Tevens van belang voor het oeuvre van Otten. Voor Drentse begrippen zeldzaam.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Meergezinshuis

Otten, G ; Drenthe