Stationsweg 29, 7941 HC te Meppel

Inleiding

Villa gebouwd in 1910 in Art Nouveau-stijl naar ontwerp van G. Otten Jzn in opdracht van B. van den Bosch. Uitgevoerd door de plaatselijke aannemer H. Zwikker. In 1929 wordt in bijpassende stijl een platte erker aan de rechterkant en een luifel bij de deur toegevoegd.

Omschrijving

Vrijstaande villa met gepleisterde plint, een bakstenen opbouw en een tweede en derde gepleisterde bouwlaag voorzien van banden en gedekt door een samengesteld schilddak met geglazuurde tuile du nord; pirons; daklijst met snijwerk in de windveren; dakkapel. Links een gebogen erker met vijf vensters voorzien van achtruits bovenlichten; onderdorpels in hardsteen; aan bovenzijde hardstenen latei, gele rollaag en dan het uitkragend op spuwers rustend balkon. Boven in de afgeknotte topgevel een drievoudig samengesteld kozijn met latei en rollaag. Toegang via paneeldeur met snijwerk onder luifel (1929); achtruits bovenlicht. Boven de deur een gebrandschilderd glas-in-lood raam met achtruits bovenlicht. Rechts een platte uitbouw (1929) met bijpassende daklijst op bewerkte consoles; gekoppeld venster met achtruits bovenlicht. Verdieping met breed raam voorzien van tienruits bovenlicht. Topgevel met twee rechtgesloten vierruits vensters. Zijgevels en achtergevel in vergelijkbare stijl. Achtergevel onder andere met een houten serre op hardstenen basis voorzien van gesneden kozijnhout; daklijst met snijwerk en klossen. Deur met geslepen glas. Oostgevel met gebrandschilderd glas-in-lood in trappenhuis.

INTERIEUR. Tochtportaal (met tochtdeur voorzien van zij- en bovenlicht) en centrale hal met lambrisering van geglazuurde tegels; paneeldeuren met omlijsting; trappenhuis met hekwerk voorzien van snijwerk.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege het oeuvre van de architect, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.

Otten, G ; Drenthe