Stationsweg 18, 7941 HD te Meppel

Inleiding

Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1895 in een eclectische stijl. Het pand werd in 1947 verbouwd in opdracht van H.M. Brouwer waarbij de deur en het raam omgewisseld worden; boven het raam komt een plat met gemetselde borstwering.

Omschrijving

Woonhuis in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgeplat samengesteld schilddak belegd met tuile du nord-pannen; in de nokhoeken zijn zinken afdekstukken met leeuwekoppen geplaatst; dakkapellen in voorste dakschilden voorzien van enig snijwerk en klauwstukken. Opbouw met natuurstenen plint, gepleisterde casementen onder de vensters, speklagen met bossage op de hoeken, waterlijst aangezet met lijst van geglazuurde tegels en aan bovenzijde een brede kroonlijst met bewerkte consoles. Links een van snijwerk voorziene paneeldeur met rechtgesloten bovenlicht, daarnaast drie rechtgesloten vensters met kalf met hardstenen onderdorpel. Verdieping met links een hangend erker op bewerkte consoles; erker met hardstenen vloer en rijk bewerkt snijwerk in de houten opbouw. Daarnaast een terugspringend gevelvlak met rechtgesloten venster. Rechts een breed hardstenen balkon op bewerkte consoles; hekwerk met balusters; twee rechtgesloten vensters. Verdiepingsvensters met openslaande terrasdeuren; hardstenen latei en aanzet- en sluitstenen. De zijgevels hebben een gesloten karakter met staafankers.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging aan de belangrijke weg naar het station (onderdeel van een waardevol stadsgezicht).