Stationsweg 2, 7941 HD te Meppel

Inleiding

Vrijstaande villa gebouwd rond 1890 in een eclectische stijl in opdracht van de familie Stheeman. Het pand staat diagonaal ten opzichte van de kruising Zuideinde-Stationsweg. De (niet apart te beschermen) erfaanleg bevat onder meer enkele royale bomen en een giet- en smeedijzeren hekwerk. Aan de achterzijde heeft het pand een platte aanbouw die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Villa met gepleisterde plint, bakstenen opbouw voorzien van gepleisterde lisenen, speklagen en waterlijsten en gedekt door een afgeknot schilddak belegd met kruispannen; zeer brede kroonlijst bestaande uit een fries, een geprofileerde gootlijst, frontons op de afgeschuinde hoeken en een borstwering bovenlangs alsmede een zinken dakkoepel in de as van de entree. De dakkoepel is voorzien van onder meer een zware guirlande, een rondvenster en sierstukken. Centraal en gericht naar het kruispunt een entreepartij met hardstenen stoep, bepleisterde rondboog, (vernieuwde) paneeldeur met rondboog bovenlicht. Op de begane grond getoogde vensters, op de verdieping rechtgesloten vensters allen met hardstenen onderdorpels en gepleisterde omlijsting. Op de afgeschuinde hoeken zijn balkons geplaatst op bewerkte consoles; giet- en smeedijzeren sierhekwerk binnen zware hoekkolommen. De zijgevels zijn op de begane grond deels aangepast in verband met de platte (niet te beschermen) aanbouw aan de achterzijde.

Waardering

Villa van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke rol van de familie Stheeman voor de economische ontwikkeling van Meppel, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de zeer bepalende ligging ten opzichte van het kruispunt Zuideinde-Stationsweg en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht.