Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508707
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
82864/88
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meppel
X-Y coördinaat: 
209315 - 523151

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dubbel woonhuis gebouwd in 1906 in een typerende Art Nouveau stijl. Beide woning zijn aan achterzijde deels gewijzigd maar blijven van bijzonder belang vanwege de zeer karakteristieke en gave hoofdvorm in de gesloten gevelwand van het Zuideinde.

Omschrijving

Symmetrisch opgezet dubbel woonhuis met hardstenen plint, bakstenen opbouw, blauw-geel gemetselde banden, twee licht uitkragende topgevels met een overstekende gootlijst en een tussenliggend dakschild voorzien van een uitkragende en op opengewerkte klossen rustende daklijst; een samengesteld schilddak/zadeldak belegd met geglazuurde tuile du nord-pannen; twee houten dakkapellen voorzien van Art Nouveau-snijwerk. Centraal ligt een iets terugspringend gevelveld waarin een breed portaal met daarboven een loggia. Portaal met op hardstenen aanzetstukken rustende boogvorm (rode verblendsteen met aan bovenzijde een blauw geglazuurde sierrand; met kraal); wangen bekleed met decoratieve Art Nouveau tegeltableaus (plantmotief). In het midden een rechtgesloten houten paneeldeur voorzien van snijwerk waarboven een natuurstenen latei en een negenruits bovenlicht (onderste roeden hoger dan bovenin); links en rechts een paneeldeur met snijwerk en smeedijzeren sierhek voor venster; achtruits bovenlicht (onderste roeden hoger). Overgang naar loggia met geel gemetselde profiellijst en een houten profiellijst; twee rondbogen met deelkolom (vergelijkbare detaillering als portaalboog); hardstenen hekwerk; dubbel openslaande terrasdeuren en dertienruits rondboogbovenlichten. De zolderlaag wordt aangezet door een hardstenen lijst en tussen de opengewerkte klossen Art Nouveau-tegeltableaus. De topgevel van nr 60 heeft nog twee rechtgesloten vensters met achtruits bovenlichten, hardstenen onderdorpels, neggeblokken, lateien en ontlastingsboog (rode verblendsteen) met in spaarveld een Art Nouveau motief. Verdieping vergelijkbaar maar met een hardstenen latei met spaarveld. De zolderverdieping is aangezet met een licht uitkragende hardstenen profiellijst; topgevels met drie door penanten gekoppelde vensters voorzien van oorspronkelijke roedeverdeling en hardstenen latei. Dwars door het midden loopt een doorgang met een in I-profielen gemetseld troggewelf; in het achterste gedeelte twee markant naar elkaar toelopende schoorsteenschachten.

INTERIEUR. Tochtportaal met granito-vloer; lambrisering van geglazuurde tegels en zijwanden en plafond voorzien van sierpleisterwerk (bloemmotief); oorspronkelijke tochtdeuren (alleen voor nr 62).

Waardering

Dubbel woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de beeldbepalende ligging in de straatwand en vanwege de ligging in een waardevol stadsgezicht. Regionaal zeldzaam wat vormgeving en ontwerp betreft. Gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZuideinde607941 GJMeppel
NeeZuideinde627941 GJMeppel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelK244
MeppelK243

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveaustijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061907exactvervaardiging