Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508708
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
82864/81
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meppel
X-Y coördinaat: 
209313 - 523209

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1908 in opdracht van G. Dikkers. Het in Art Nouveau-stijl opgebouwde huis is een ontwerp van G. Otten Jzn. In opdracht van J.J. Kamps werd in 1941 het zuidelijke dakschild rechtgetrokken naar een verbouwplan van Otten. Vervolgens werd in 1965 door het architectenbureau Otten en Fransen een plan voor W.J. Wiersma gemaakt waarbij voor de achtergevel een wijziging onderging. De bescherming heeft betrekking op de hoofdmassa zoals dat vanaf de straat zichtbaar is.

Omschrijving

Asymmetrisch opgebouwd woonhuis met in de rooilijn een torenachtige massa over drie bouwlagen bekroond met een tentdak en een iets teruggerooid woongedeelte met twee bouwlagen en een afgeknot schilddak; beide kappen belegd met een geglazuurde tuile du nord; dakkapel in voorste dakschild. Gevelopbouw met hardstenen plint, drie lagen metselwerk en hardstenen afzaten, opgaand metselwerk afgewisseld met natuurstenen speklagen; uitkragende en van snijwerk voorziene goot op bewerkte consoles met daartussen een fries van gekleurd siermetselwerk. De torenachtige massa bestaat uit een portiek met drievoudig rondboogconstructie rustend op een hardstenen latei; wangen met geglazuurde tegels (groen; creme; groene profiellijst; gebroken wit met ruitvormige tegeltjes met bloemmotief in de hoeken); paneeldeur met snijwerk en smeedijzeren hekwerk voor venster; zij- en bovenlichten. Daarboven een loggia met hardstenen balkon; borstwering met balusters; vergelijkbare betegeling als beneden; aan voorzijde een hardstenen latei met daarboven drie rechtgesloten glas-in-lood ramen onder een hardstenen latei en een segmentboogvormige hanekam. De derde bouwlaag heeft een rechtgesloten venster voorzien van latei en hanekam. Het terugliggende gevelvlak heeft twee rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpel en latei alsmede neggeblokken en een segmentboogvormige hanekam. Verdieping met een drievoudig gekoppeld raam met vergelijkbare detaillering als beneden.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege het oeuvre van de architect en vanwege de beeldbepalende ligging in de straatwand van het Zuideinde (onderdeel van een waardevol stadsgezicht).

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZuideinde467941 GHMeppel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelK236

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19081908exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Otten, G ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur