Zuideinde 41, 7941 GB te Meppel

Inleiding

Vrijstaand woonhuis gebouwd rond 1890-1900 in een eclectische stijl. Kenmerkend is dat dit pand, samen met enkele andere, teruggerooid ligt ten opzichte van het Zuideinde en daardoor beschikt over een voortuin.

Omschrijving

In hoofdvorm symmetrisch opgezet woonhuis met hardstenen plint, een bakstenen opbouw en een brede rijk bewerkte kroonlijst; het pand wordt gedekt door een schilddak met hollandse pan belegd; schoorsteen (niet oorspronkelijk); rondboogvormig dakkapel (zink) met sierlijst en pinakel. Asymmetrisch geplaatste paneeldeur met sierrooster en bovenlicht; net als de twee rechtgesloten schuiframen met segmentboogvormige fronton en vensteromlijsting. Verdieping met drie T-vensters eveneens voorzien van fantasie fronton met kuif. Zijgevels met gesloten karakter en voorzien van staafankers.

Waardering

Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een karakteristieke gevelwand van het Zuideinde (onderdeel van een waardevol stadsgezicht).