Kerkplein 16, 7941 BG te Meppel

Inleiding

Cafe-restaurant met bovenwoning gebouwd rond 1910 in een Art Nouveau-trant naar ontwerp van G. Otten Jzn.. Het pand staat op de hoek van het Kerkplein en speelt daarop in door een schuin geplaatste entree met hangend erker en een toren-achtige kap. Het pand maakt nu onderdeel uit van cafe-restaurant Oasis.

Omschrijving

Hoekpand met zwart gekleurde en gepleisterde plint, Art Nouveau etalagepui in gelakt hout onder I-profielen latei en omgeven door gebrokenwit pleisterwerk waarin Art Nouveau siermotieven (onder andere monogram van Geert Otten); opgaand metselwerk (deels geverfd) in grauwe baksteen met geel-rood-gele banden. Daklijst met fries van geglazuurde tegels tussen de bewerkte consoles die een geprofileerde goot dragen. Samengestelde kap met geglazuurde tuile du nordpannen. Entree op de afgeschuinde hoek bestaande uit een in Art Nouveau stijl gedetailleerde deur met bovenlicht binnen decoratief pleisterwerk. Daarboven een op gietijzeren consoles geplaatst houten erker voorzien van snijwerk en oorspronkelijke roedeverdeling. De erker wordt bekroond door een licht inzwenkende steile kap waarop pirons. De noordgevel heeft op de verdieping twee rechtgesloten schuiframen met drieruits bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen; in het boogveld siermetselwerk. Centraal geplaatst en de daklijst doorbrekend een opgemetseld dakkapel met inzwenkend zadeldak voorzien van enig snijwerk; in het boogveld siermetselwerk. De oostgevel (naar het plein) heeft aan de linkerkant een deur voorzien van snijwerk, sierhekje en bovenlicht met Art Nouveau snijwerk. Rechts daarvan een deel van de pui. Boven de pui een op gietijzeren consoles geplaatst balkon; hekwerk voorzien van Art Nouveau snijwerk; balkondeuren met vierruits bovenlicht (verticale roeden). Links hiervan een venster met drieruits bovenlicht. Boven de daklijst een eenvoudig dakkapel met zadeldak.

Waardering

Cafe-restaurant van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en het oeuvre van Otten alsmede vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van het Kerkplein.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café-restaurant

Otten, G ; Drenthe